Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Culinair

Schuimpjes
Culinair |
Lekkere sinterklaastraktatie: zo maak je zelf schuimpjes
Dit recept voor schuimpjes is echt heel simpel. Met slechts drie ingrediënten zet je in een handomdraai zelf een schaal lekkere schuimpjes op tafel. Ze zijn wel iets anders dan de schuimpjes uit de winkel, omdat dit recept geen gelatine gebruikt, maar ze zijn zeker net zo zoet en zacht. Smullen maar!
Kniepertjes
Culinair |
Oma's recept: zo maak je de lekkerste kniepertjes
Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt vaak aan de ouderwetse Drentse kniepertjes, ook wel knieperties of knijpertjes genoemd. Een echte Drentse traditie! De kniepertjes zijn platte wafeltjes, en niet opgerold zoals men vaak in Groningen en Friesland doet. Met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf. 
Rijstepap
Culinair |
Echt oud-Hollands dessert: oma's rijstepap met boter en kaneel
Soms zijn de simpelste gerechten het allerlekkerst – en dat bewijst oma’s rijstepap als geen ander. Dit traditionele nagerecht met romige rijst, een zacht klontje boter en een vleugje kaneel brengt je meteen terug naar vroeger. Het is eenvoudig te maken, heerlijk nostalgisch en zorgt voor ouderwetse gezelligheid aan tafel. Geniet van een dessert zoals oma het vroeger maakte!
Snert
Culinair |
Snert met een twist: zo maak je erwtensoep uit de oven
Erwtensoep, maar dan net even anders! Deze variant uit de oven geeft de klassieke snert een verrassende twist. Door de groenten en speklapjes in de oven te roosteren, krijgt de soep een diepere, rijkere smaak. Perfect om weer even op te warmen van al dat snertweer.
Airfryer
Culinair |
Zo maak je gemakkelijk een appelcake uit de airfryer
Met dit recept voor appelcake maak je in een handomdraai iets lekkers voor bij de koffie of thee. Door het smeuïge cakebeslag met een vleugje vanille en de lekkere appelvulling valt deze traktatie al snel in de smaak. Bovendien is-ie makkelijk af te bakken in de airfryer. Smullen maar!
Gevulde speculaas
Culinair |
Zo maak je gemakkelijk zelf gevulde speculaas
Gevulde speculaas is een echte klassieker in de sinterklaasperiode en ligt kant-en-klaar in vrijwel elke supermarkt. Maar laten we eerlijk zijn: niets is zo lekker (en leuk!) als het zelf maken. Van het kneden van het speculaasdeeg tot het maken van amandelspijs: met dit recept maak je gemakkelijk zelf gevulde speculaas. 
Ovenschotel
Culinair |
Heerlijk recept: ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel
Je krijgt er bijna honger van: de geur van een heerlijke ovenschotel die in de oven gaart. Vandaag gaan we aan de slag met dit lekkere herfstrecept voor een ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel. 
Appeltaart
Culinair |
Een heerlijke verwennerij: appeltaart met speculaas
Speculaas en appeltaart: dat is natuurlijk een heerlijke combinatie in de herfst- en wintermaanden. Deze taart is lekker als traktatie op regenachtige en koude dagen waarbij je het liefst binnen bij de kachel blijft, en doet het natuurlijk ook erg goed als lekkernij in de sinterklaasperiode. Zo maak je 'm! 
Kruidnoten
Culinair |
Kruidnoten in huis: probeer deze winterse stoofpot met kruidnoten eens
Kruidnoten in een stoofpot? Dat klinkt als een bijzondere combinatie, maar eigenlijk is het een logische: in kruidnoten zitten namelijk veel kruiden die ook vaak voor stoofvlees worden gebruikt, zoals kaneel en kruidnagel. Niet gek dus, dit "sinterklaasstoofpotje". Een heerlijk en gemakkelijk gerecht voor de decembermaand!
Bierproeverijen
Culinair |
Proost! Dit zijn de leukste bierproeverijen in Friesland
Of je nu een echte bierkenner bent of gewoon graag een lekker speciaalbiertje probeert, in Friesland vind je volop mogelijkheden om bijzondere bieren te ontdekken. Van proeflokalen met eigen brouwsels tot proeverijen op maat bij je thuis: voor iedere bierliefhebber is er wel iets te beleven. We zetten de leukste bierproeverijen in de provincie voor je op een rij. 
Wijnen
Culinair |
Perfect voor de feestdagen: de 5 lekkerste wijnen onder de 10 euro
Goed hoeft niet per se duur te zijn, en dat geldt ook zeker voor wijn. Of je nu op zoek bent naar een frisse witte wijn voor bij een amuse of een soepele rode voor bij het hoofdgerecht: er zijn genoeg betaalbare opties te vinden. We zetten vijf wijnen op een rij die niet alleen heerlijk smaken, maar ook vriendelijk zijn voor je portemonnee. 
Friese pepernoten
Culinair |
Zo maak je zelf Friese pepernoten
Misschien heb je er weleens van gehoord: Friese pepernoten. Deze lekkernij lijkt qua vorm op kruidnoten, maar qua smaak zit het dichter bij traditionele pepernoten. Net als traditionele pepernoten worden Friese pepernoten namelijk gezoet met honing en hebben ze een subtiele anijssmaak. Hoe je deze lekkernij zelf maakt? Dat leggen we je uit!