Ingrediënten:
Voor een kleine pot vol
- 150 gram vloeibare honing
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram bloem
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 8 gram bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- 1/2 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- 1/2 ei
- mespunt zout
- beetje zonnebloemolie
Zo maak je Friese pepernoten:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Maak de honing extra vloeibaar door deze een halve minuut in de magnetron op te warmen.
- Doe de honing en de melk bij de droge ingrediënten en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Dit kan met een mixer met deeghaken, maar ook met de hand. Is het deeg te nat? Doe er dan wat zelfrijzend bakmeel bij. Is het deeg juist te korrelig? Voeg dan extra melk toe.
- Verdeel het deeg in vier stukken en rol die uit tot dikke slierten. Snijd de slierten vervolgens in plakjes.
- Giet een scheutje zonnebloemolie in een bakje. Wrijf steeds wat zonnebloemolie uit het bakje op je handpalmen en rol de deegplakjes tot bolletjes.
- Bekleed ongeveer twee bakplaten met bakpapier. Verdeel de deegbolletjes hierover. Kluts het ei en smeer de deegbolletjes hiermee in.
- Bak de Friese pepernoten in circa 15 minuten gaar en goudbruin. Als ze net uit de oven komen zijn ze nog wat taai, maar eenmaal afgekoeld zijn ze lekker knapperig.
Noot: Friese pepernoten zijn vorig jaar in het nieuws geweest vanwege het stofje acrylamide, dat vrijkomt bij het bakken van de pepernoten. Dat stofje is ongezond als je er veel van binnenkrijgt; eet dus alleen kleine porties Friese pepernoten.
Culinair
- Friesland Post, Peppernuts Holland, Whatsthatsmell, NOS
- Adobe Stock