Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe fietsroute in Groningen geopend: op de pedalen langs monumentale bomen

Op 20 november, tegelijk met de Nationale Boomfeestdag, wordt in Museum aan de A het nieuwe fietsrouteboekje ‘Lievelingsboom’ gepresenteerd. Deze prachtige route voert fietsers door de provincie Groningen, langs allerlei monumentale bomen met een bijzonder verhaal. Ga jij 'm uitproberen?

fietsroute

Lievelingsboom

Overal in de provincie Groningen staan monumentale of bijzondere bomen – stille getuigen van onze geschiedenis, elk met een eigen verhaal. Over de plek waar ze staan, hun herkomst of de mensen die ze geplant hebben. Verschillende van deze bomen kregen een speciaal plekje in de documentaire Lievelingsboom, die eerder dit jaar in première ging. Regisseur Tom Tieman en Bert Plaat bezochten Groningers die een bijzondere band met een boom hebben.

De documentaire Lievelingsboom was voor Museum aan de A de aanleiding om een gelijknamige fietsroute te ontwikkelen. Museum aan de A, een historisch museum voor stad en provincie Groningen, stippelt namelijk jaarlijks een fietsroute uit om het publiek aan te moedigen om op ontdekkingstocht te gaan in Groningen. Hierbij staan een paar dingen centraal: onderweg kom je langs verrassende plekken en maak je kennis met bijzondere verhalen. Dit geldt ook voor de fietsroute langs de lievelingsbomen in de provincie.

De Kinderboom in het Slochterbos, ca. 1928. Foto: P.B. Kramer, Groninger Archieven

Nieuwe fietsroute

De nieuwe fietsroute ‘Lievelingsboom’ voert door de gemeenten Midden-Groningen en Eemsdelta. De route begint en eindigt bij Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren, waar veel opmerkelijke bomen staan en stonden. Hier kom je onder meer langs de plek van de geliefde Kinderboom, waarin volgens de overlevering de zielen van ongeboren kinderen verborgen lagen. Als er ergens in het dorp een kindje werd geboren, haalde de ooievaar een ziel op en bracht die naar de wieg. Helaas sneuvelde deze geliefde boom tijdens een najaarsstorm in 1963, waarna een rouwadvertentie in het Nieuwsblad van het Noorden verscheen – een symbool voor het belang van deze boom voor de lokale gemeenschap.

Langs de route zijn allerlei monumentale bomen uitgelicht. Soms staat de boom zelf centraal, en soms draait het meer om de locatie van de boom. Tijdens de route kom je niet alleen langs bomen, maar ook langs kerken, molens, musea en natuurgebieden. Daarom vind je achterin het fietsrouteboekje een lijst met alle noemenswaardige locaties onderweg.

Feestelijke presentatie

Het fietsrouteboekje wordt feestelijk gepresenteerd op woensdag 20 november om 14:00 uur in Museum aan de A. Na de presentatie wordt de film Lievelingsboom vertoond, gevolgd door een wandeling met Bert Plaat. De toegang is gratis, maar er is beperkt plek. Meld je daarom aan via de website van Museum aan de A. Na de presentatie is het routeboekje verkrijgbaar bij het museum, bij Landgoed Fraeylemaborg, Museum Stad Appingedam en de toeristische informatiepunten van Eemsdelta en Midden-Groningen.

Routes
  • Museum aan de A
  • Adobe Stock