Bravoure, Vlieland
Restaurant Bravoure is onderdeel van Badhotel Bruin en is onlosmakelijk verbonden met de Waddeneilanden. Vanaf tien uur in de ochtend kun je hier terecht voor een kopje koffie met gebak, een lekkere lunch, een borreluurtje met bites of een schaal vol verse oesters. En ’s avonds schuif je aan in de chique en modern ingerichte eetzaal en maakt chef Francesco Pirone de verrukkelijkste Italiaanse gerechten voor je klaar. De keuken biedt namelijk een leuke mix van oude Italiaanse klassiekers, vermengd met moderne bereidingswijzen.
Bij Jef, Texel
Al het moois van Waddeneiland Texel komt bij sterrenrestaurant Bij Jef in Den Hoorn samen: kalmte, ruimte en fantastische producten van land en zee. 's Morgens geplukt of gevangen, ’s avonds geserveerd. Hun motto is niet voor niets: 'Het mooiste van het Wad op het bord!' De kookstijl van chef-kok Jef Schuur kenmerkt zich door subtiele smaken, pittige accenten en originele combinaties. Wat een prachtig adres!
Het Kook Atelier, Texel
Aan de Oostkant van Texel, tussen de landerijen en het Wad, bevindt zich restaurant Het Kook Atelier op Oost. Hier hebben Valerie Jongeneel en Joram Timmerman een unieke plek gecreëerd waar ze de gast meenemen op een culinaire reis langs alle ecosystemen van het eiland. In de keuken worden bewuste keuzes gemaakt: er worden lokale en zelf geteelde groenten, fruit uit eigen boomgaard en kruiden uit eigen tuin gebruikt. Je eet niet à la carte bij Het Kook Atelier, maar krijgt een verrassingsmenu op plantaardige basis, aangevuld met lokale producten.
't Golfje, Terschelling
Dit charmante huiskamerrestaurant, gevestigd in een oude boerderij in Midsland, wordt zó graag bezocht, dat op hun website vermeld staat dat de wachttijden om te kunnen reserveren lang zijn. Nu zit de eetzaal ook wel snel vol, want er is slechts plaats voor twintig gasten. Chef-kok Frans kookt hier de klassieke keuken, met een knipoog naar het verre oosten en de Méditerranée. En extra leuk: op zomerse dagen zit je hier heerlijk buiten op het terras met uitzicht over het eiland.
BOSQ, Texel
De lokale keuken met een mediterraan tintje viert hoogtij in BOSQ, gelegen aan de rand van Nationaal Park De duinen van Texel en onderdeel van appartementenhotel Bos en Duin. Chef Robin en gastvrouw en sommelier Marlies Koenen voeren al heel wat jaar deze sympathieke zaak waar goed eten vermengd is met opperste gastvrijheid. De keuze is er reuze: er zijn lunch-classics, bites, allerlei oesters, à-la-cartegerechten en een "BOSQ-experience-menu: waar de chef lekker op los gaat en je creatief verrast wordt met vier, vijf of zes gangen.
't Pakhuus, Texel
Op zomerse dagen zit je heerlijk op het grote terras met uitzicht over de haven, de Waddenzee, de kotters en rondvaartboten. Maar binnen is het ook sfeervol door de robuuste landelijke inrichting, met houten tafels en goed zittende stoelen. Vis speelt de hoofdrol in de keuken van 't Pakhuus, hoewel er ook wat vleesgerechten en vegetarische keuzes op de menukaart te vinden zijn. Verwacht hier echte klassiekers; van gebakken zeetong tot waddenzee-garnalenkroketten. Heerlijk!
- Lekker500
- Eigen beeld via Lekker500