Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker Hollands: zo maak je een ovenschotel van zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht, maar wist je dat het ook gezond is? Zuurkool zit namelijk vol vitamine C. In dit recept laten we je zien hoe je deze Hollandse specialiteit verwerkt in een heerlijke ovenschotel met gehakt en kaas. Zo zet je snel een lekkere maaltijd op tafel!

Zuurkoolstamppot

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram zuurkool
  • 300 gram gehakt
  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 milliliter melk
  • 2 witte uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Zo maak je een ovenschotel van zuurkoolstamppot:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze nog 2 minuten op laag vuur droogkoken.
  3. Verwarm de melk in een steelpannetje en laat de boter hierin smelten. Stamp vervolgens de aardappels fijn en stamp het melkmengsel er doorheen, totdat je een gladde puree hebt. Breng het geheel op smaak met peper en zout en roer de zuurkool erdoorheen.
  4. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en het gehakt voor ongeveer 5 minuten totdat de uien glazig zijn en het gehakt rul. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de helft van de stamppot over de ovenschaal. Doe daar het gehaktmengsel overheen en dek het vervolgens af met de rest van de stamppot. Strooi er tot slot de geraspte kaas overheen.
  6. Bak de ovenschotel in 25 tot 30 minuten af in de oven.
Culinair
  • KRO-NCRV, Albert Heijn
  • Adobe Stock