1. Gebruik de juiste aardappel
Er zijn verschillende aardappelsoorten, maar de beste aardappel voor een stamppot is toch wel de kruimige aardappel. Deze valt snel uit elkaar tijdens het koken, waardoor-ie een stuk makkelijker te stampen is.
Wil je een keer variëren met je stamppot? Gebruik dan geen gewone aardappels, maar zoete aardappels. Die zijn ook prima te stampen en geven naast een oranje kleurtje ook een lekker zoete smaak aan je stamppot.
2. Stamp met boter en melk
Voor een smeuïge stamppot heb je een beetje vocht nodig om de aardappels mee te stampen, anders blijven de aardappels vrij droog. De meest simpele manier om dit te doen is door een beetje kookvocht van de aardappels te gebruiken bij het stampen. Maar als je écht lekker smeuïge stamppot wilt, kun je in plaats daarvan beter boter en melk toevoegen.
Verwarm de melk altijd even in een steelpannetje voordat je het door de aardappels stampt. Om het jezelf makkelijk te maken kun je dan de boter door de warme melk laten smelten, dan is het meteen goed met elkaar gemengd. Ga uit van ongeveer 150 milliliter melk en een flinke eetlepel roomboter op 1 kilo aardappels.
3. Voeg extra ingrediënten toe
Een manier om je stamppot echt eens anders te maken, is door wat extra ingrediënten toe te voegen. We weten allemaal dat een rookworst en een beetje jus de stamppot wat extra's geven, maar je kunt daar ook mee variëren. Voeg bijvoorbeeld gebakken appeltjes, geraspte kaas, een gekookt ei, cashewnoten of kruiden toe aan je stamppot.
Daarnaast kun je variëren met de groenten die je gebruikt in de stamppot. Zo zijn andijvie, boerenkool of zuurkool echte klassiekers, maar spinazie, spitskool of witlof smaken ook erg lekker in de stamppot.
Onze tips: maak eens een spitskoolstamppot met kerrie, walnoten en appeltjes. Of gebruik spinazie in je stamppot en serveer het met kaas, pijnboompitten en gekookte eieren.
4. Zet het in de oven
Om de stamppot nóg wat lekkerder te maken, kun je 'm in de oven zetten. Maak de stamppot dan zoals je het normaal ook zou doen, verwarm de oven op 200 graden en schep de stamppot in een ingevette ovenschaal. Strooi er wat kaas overheen en zet de stamppot in de oven. Na een minuut of 20 heb je een stomende stamppot met een knapperig laagje kaas! Zo gingen wij aan de slag met deze hutspot uit de oven.
Extra tip voor als je een hekel hebt aan stampen:
Vind je stamppot lekker, maar heb je zo'n hekel aan het stampen van de aardappels? Dat snappen we, want het kan best vermoeiend zijn. Een mixer met deeghaken biedt uitkomst: die "stampt" de aardappels ook door ze als het ware fijn te malen, alleen gaat het een stuk makkelijker (en sneller!).
- Romy van der Lingen
- Adobe Stock