Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Hoe zit dat ook alweer: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Sinterklaas is in het land, en dat betekent dat er weer volop pepernoten en kruidnoten in de winkels liggen. Er is weleens wat verwarring over deze twee lekkernijen: zo worden kruidnoten vaak pepernoten genoemd. We leggen je het verschil tussen de twee uit en geven je daarna een recept voor échte pepernoten.

Pepernoten

Het verschil

Kruidnoten zijn de ronde, harde "noten" die het meest worden gegeten en waar de Pieten mee strooien. Ze zijn knapperig, vrij klein en smaken naar speculaas door de koekkruiden in het recept. Tegenwoordig zijn er allerlei variaties op kruidnoten: je kunt ze bijvoorbeeld kopen met een laagje chocolade in verschillende smaken.

Kruidnoten worden vaak pepernoten genoemd, maar dat klopt niet. Pepernoten zijn zachter van structuur en een beetje taai, net zoals taai-taai-poppen. Ze hebben een hoekige vorm, zijn lichter van kleur dan kruidnoten en hebben een subtiele anijssmaak. Pepernoten worden meestal gezoet met honing. Het verschil tussen kruidnoten en pepernoten zit dus in de smaak, de structuur en de kleur.

Boven pepernoten, onder kruidnoten. Foto: Adobe Stock

Waar komt de verwarring vandaan?

Waarom worden kruidnoten en pepernoten zo vaak door elkaar gehaald? Waarschijnlijk heeft dit te maken met de populariteit van het woord 'pepernoot'. Het woord ‘pepernoot’ klinkt net wat lekkerder dan ‘kruidnoot’ en wordt daarom vaker gebruikt, bijvoorbeeld in Sinterklaasliedjes. Hierdoor horen we ‘pepernoot’ veel vaker, terwijl we in de praktijk meestal kruidnoten eten. Dit zou kunnen verklaren waarom we kruidnoten zo vaak met pepernoten verwarren.

Recept voor pepernoten

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram vloeibare honing
  • 100 gram bloem
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 2 theelepels gemalen anijs
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • wat zonnebloemolie voor het invetten
  • optioneel: 50 milliliter water

Zo maak je pepernoten:

  1. Doe het ei, de stroop, de honing en het zout in een kom. Zeef het bloem, zelfrijzend bakmeel, de anijs en speculaaskruiden boven de kom en kneed alles tot een stevige deegbal. Als het deeg te droog blijft, voeg dan een beetje water toe.
  2. Druk de deegbal een beetje plat, wikkel 'm in vershoudfolie en laat het deeg ongeveer 2 uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in plakken van ongeveer 2 centimeter. Snijd deze plakken in stroken en vervolgens in blokjes van 2 centimeter. Rol de blokjes tot balletjes.
  4. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de balletjes dicht bij elkaar, met een klein beetje ruimte ertussen. Tijdens het bakken rijzen de pepernoten en duwen ze tegen elkaar. Vet de pepernoten licht in met wat olie.
  5. Bak de pepernoten in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
Culinair
  • 24Kitchen, Natural Spices, de Notenshop
  • Adobe Stock