Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Terug naar toen: ken jij het lutje potje nog?

Van een poppeslok in Friesland tot het eten van een krentewegge in Drenthe: de redactie Noorderland reist terug in de tijd en beschrijft regelmatig typische tradities en gebruiken uit het noorden. Laatst schreven we al over de stoetboom. Vandaag zetten we lutje potjes – speciale "babyhuisjes" – uit Groningen in de spotlights.

Lutje potje

Bekend fenomeen

We kijken er vaak raar van op dat het in Scandinavische landen gebruikelijk is om baby’s in de buitenlucht te laten slapen, zélfs als het winter is. Toch was dit vroeger in Nederland – en met name in de provincie Groningen – een bekend fenomeen. De Groningse huisarts Jitze Posthummus uit Eenrum zocht in de jaren 30 een manier om kleintjes op een veilige manier buiten te laten slapen, zonder dat de moeder constant een oogje in het zeil moest houden. ‘Licht en gezonde buitenlucht zijn voor de kleine het recept tegen allerlei kwalen!’ predikte de Groningse huisarts. Vroeger waren veel arbeidershuisjes klein, donker en muf; niet de meest ideale leefomstandigheden dus.

"Konijnenhokken"

De Groningse huisarts Posthummus bedacht daarom zogenoemde lutje potjes: speciale houten babyhuisjes waarin baby's veilig en droog buiten konden slapen. De lutje potjes waren van drie kanten helemaal afgesloten, maar hadden aan de voorkant een hor om insecten buiten te houden; daarmee leken de huisjes een beetje op kleine konijnenhokken. Ook hadden de huisjes vaak wielen, zodat ze gemakkelijk uit de wind of zon verplaatst konden worden.

Koninklijk tintje

Het Groningse babyhokje kreeg in 1967 landelijke bekendheid toen prinses Beatrix en prins Claus bij de geboorte van Willem-Alexander een exemplaar aangeboden kregen. Het is echter onbekend of het kleine prinsje er daadwerkelijk in geslapen heeft.

Het bekende babyhuisje is tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar: het bedrijf Lutje Potje uit het Groningse dorp Saaxumhuizen fabriceert – en verhuurt – ze nog.

Cultuur
  • Levend Erfgoed Groningen
  • Groninger Archieven