Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de oudste plaatsjes van Drenthe, Friesland en Groningen

Ontdek de eeuwenoude dorpen en steden van het noorden. 

Oudste plaatsjes

Overal in het noorden vind je pittoreske dorpjes en stadjes. Soms zijn zulke plekken al in de middeleeuwen ontstaan, of worden ze zelfs sinds de Romeinse tijd bewoond. De redactie van Noorderland zette de zes oudste plaatsjes in Friesland, Groningen en Drenthe voor je op een rij. Laat je verwonderen door de rijke historie!

Stavoren

Stavoren is de oudste stad van Friesland. Al sinds het jaar 1060 heeft het stadje stadsrechten en rond 1385 werd het zelfs een Hanzestad. Stavoren was een actieve handelsplaats met een belangrijke rol in de Oostzeehandel, maar vandaag de dag hebben de handelsschepen plaatsgemaakt voor plezierschepen. Wie door de stad loopt zal regelmatig een boot langs zien varen, op reis van het IJsselmeer naar de Friese meren – of andersom.

Oldeberkoop

In 1228 kwamen Friese strijders bijeen in "Brokope" om Drenthe in te trekken. Dat was de eerste keer dat Oldeberkoop – toen dus nog bekend als Brokope – werd genoemd. Overigens is Oldeberkoop nog ouder: zo zijn de oudste delen van de nog bestaande Bonifatiuskerk waarschijnlijk al in 1125 gebouwd. Het dorpje ontstond op zandruggen tussen riviertjes de Tjonger en de Linde, omringd door landerijen die vaak onder water stonden. Door die twee riviertjes is de omgeving van Oldeberkoop nog steeds een idyllisch landschap waar je heerlijk kunt wandelen.

Groningen

De stad Groningen werd voor het eerst genoemd in een brief uit het jaar 1040, maar wordt al veel langer bewoond. Uit onderzoek blijkt dat er al vanaf de 3de eeuw vaste bewoning is in Groningen! Op de plek van de huidige Martinikerk werd rond de 9de eeuw de eerste kerk van Groningen gesticht. Deze Sint-Maartenskerk was eerst een houten kerk en rond de 10de eeuw werd het een turfstenen kerk. Tijdens je stadswandeling vind je nu nog veel monumenten uit 1600 in Groningen, zoals het Juffer Tette Gasthuis of verschillende panden in de Nieuwe Ebbingestraat.

Ezinge

Het Groningse dorpje Ezinge wordt ook wel "het Pompeii van het noorden" genoemd. Uit archeologisch onderzoekt blijkt dat het wierdedorp bijna zo oud is als Rome: het wordt al sinds 600 v.C. ononderbroken bewoond. De wierde van Ezinge is waarschijnlijk onderdeel van een welvarend gebied geweest, waar sporen van grote boerderijen en veeschuren zijn gevonden, maar ook voorwerpen zoals Romeins aardewerk uit Tunesië. Museum Wierdenland in Ezinge is zeker een bezoek waard, want daar worden de archeologische vondsten uit de regio getoond.

Noordbarge

Hoewel Noordbarge nu een wijk is in Emmen was het van oorsprong een zelfstandig dorp: waarschijnlijk het oudste van Drenthe! Deze plek wordt al sinds de trechterbekercultuur – tussen 4350 en 2750 v.C. – onafgebroken bewoond. Met verschillende brinken en historische boerderijen is het nog steeds een leuke plek om te bezoeken. Je kunt er ook prachtig wandelen, bijvoorbeeld in het Noordbargerbos.

Taarlo en Tynaarlo

Taarlo is een van de best bewaarde esdorpen van Drenthe en is tevens, samen met Tynaarlo, een van de oudste dorpen in de provincie. De naam "Arlo" werd al genoemd in officiële documenten van een Duits klooster in het jaar 820. Later werd er gesproken van "Tarlo"; waarschijnlijk betrof dit de gehele streek tussen Tynaarlo en Taarlo. Tijdens een mooie wandeling tussen de twee dorpen kom je langs Hunebed D15: hier zijn bekers gevonden van zo'n 4000 jaar oud. Die zijn te bezichtigen in het Drents Museum in Assen.

Uittips
  • Wikipedia, de Kuilart, Oldeberkoop, De Groene Amsterdammer, Noordbarge Info, Drenthe Erfgoed
  • Adobe Stock