Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9x leuke weetjes over Friesland, Drenthe en Groningen

Waar staat het mooiste openbare toilet van de wereld, of hoeveel toeristen bezoeken Drenthe in een jaar? De redactie van Noorderland zette negen leuke weetjes over het noorden voor je op een rij. Hoeveel wist jij er al?

Weetjes

1. Tijdens de eerste elfstedentocht in 1909 schaatsten er slechts 23 deelnemers mee

Bij de laatste elfstedentocht in 1997 waren dat er een stuk meer: 16.430.

2. Het mooiste openbare toilet van de wereld staat in Groningen

Aan de Reitemakersrijge in Groningen staat een openbaar toiletgebouwtje dat in 1996 is ontworpen door Erwin Olaf en Rem Koolhaas. Het heeft aparte ingangen voor vrouwen en mannen, met melkwitte glazen wanden en blauwgekleurde afbeeldingen van mensen. Sommigen noemen dit toilet ook wel het mooiste of meest kunstzinnige toilet ter wereld.

Poffertjes. Foto: Adobe Stock

3. Het oudste poffertjesrecept van Nederland komt uit Uithuizen

De Menkemaborg in het Groningse dorp Uithuizen heeft mogelijk het oudste Nederlandse recept voor poffertjes in handen. Het recept heet officieel "bolle buikjes" en is gevonden in een 18de eeuws kookboek dat geschreven is in de keuken van de borg.

4. De grootste zwerfkei van Nederland ligt in Friesland

De grootste zwerfkei vind je niet op Drentse grond, maar in Friesland, vlakbij Heerenveen! De zwerfkei van Rottum heeft een afmeting van 4,70 meter lang, 3.10 meter breed en 2 meter dik. De kei weegt maar liefst 44.200 kilo.

Kaaswinkel. Foto: Adobe Stock

5. Het aantal kaaswinkels in Friesland verdubbelde in tien jaar

In Friesland moeten heel wat kaaskoppen wonen, want tussen 2014 en 2024 vond er met een toename van 88% bijna een verdubbeling van kaaswinkels plaats in Friesland.

6. Vlieland en Schiermonnikoog kennen de gezondste lucht van Nederland

Volgens een onderzoek van Milieudefensie kun je voor écht schone lucht eigenlijk alleen nog terecht op Vlieland en Schiermonnikoog. Hoewel we het in het noorden een stuk beter doen dan de rest van Nederland als het op luchtkwaliteit aankomt, is de lucht bijna overal ongezond. De grootste oorzaak daarvan is het verkeer.

De Walfriduskerk te Bedum. Foto: Marketing Groningen

7. Een van de scheefste torens van Europa staat in Bedum

De Walfriduskerk werd al in de 11de eeuw gebouwd en is met de jaren goed scheef gaan staan: de toren staat wel 4,2 graden uit het lood. Dat is nog meer dan de bekende Toren van Pisa, die 3,19 graden uit het lood staat.

8. In 2023 werd Drenthe bezocht door zo'n 2 miljoen toeristen

Als je dat al veel vindt, moet je nog horen hoeveel overnachtingen er in de provincie werden doorbracht: circa 7,8 miljoen.

Nieuwste editie van Noorderland. Foto: Noorderland

9. Noorderland is het allerleukste tijdschrift voor, door en over het noorden

De Drenthespecial is nu uit: koop 'm in je lokale boekhandel of op deze website!

Cultuur
  • Bedumer, Grutto, Hunebedcentrum, Wikipedia, Omrop Fryslân, Boerenbusiness
  • Adobe Stock