Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x korte wandelroutes om van het najaar te genieten

De herfst nadert, wat betekent dat het nu heerlijk weer is om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Geniet van de veranderende seizoenen met een korte wandeling: loop over Groningse heidevelden, langs bijzondere sculpturen in een Fries bos, of door Drents veengebied. Trek voor de zekerheid wel een paar waterdichte schoenen aan, want je weet maar nooit wanneer je overvallen wordt door een buitje.

Korte wandelroutes

Trimunt Heideroute

Deze route van ongeveer 6 kilometer brengt je langs een van de weinige heidevelden in Groningen en het laatste heideveld van het Westerkwartier: de Jilt Dijksheide. De naam komt van de familie Dijk, specifiek van Jilt Dijk, een 'dikke boer' die hier lang turf heeft gestoken en veel grond in zijn bezit had.

Ook wandel je door het bos van Trimunt en tref je een oude tramlijn aan die tussen 1913 en 1985 dienstdeed. Deze lijn werd veel door de firma Philips gebruikt voor goederentransport; daarom wordt het ook wel de Philips-lijn genoemd. Een leuke bijkomstigheid voor hondeneigenaren is dat er langs deze route een losloopgebied is voor de viervoeters, dat aan wordt gegeven met borden. De route start bij de parkeerplaats aan de Kloosterweg 1 in Marum en wordt aangegeven met gele paaltjes.

Beeldenroute

De Beeldenroute Olterterp is onderdeel van het Koningspad XL, een lange afstandsroute in Friesland van maar liefst 14 etappes langs heidevelden, veengebieden, bossen, dorpjes en landgoederen. Die etappes zijn samen goed voor 120 kilometer wandelen in het stroomdal van het Koningsdiep.

De Beeldenroute Olterterp is een etappe van bijna 4 kilometer, over Landgoed Olterterp. Daar zijn niet alleen statige landhuizen te vinden, maar ook houtuitsnedes van Friese legendes in de bomen langs het pad. Je komt bijvoorbeeld langs Grutte Pier of Koning Redbad. Bij de route hoort het boek Als bomen konden spreken, dat verkrijgbaar is bij hotel-restaurant Het Witte Huis in Olterterp. Vanaf daar kun je ook meteen aan de route beginnen.

Landgoed Olterterp. Foto: Adobe Stock

Het Zwarte Gat

In het voormalige veengebied ten zuidoosten van Zuidwolde vind je verschillende vergeten stukken natuur. Hier, in het Schotterveld, werd een paar honderd jaar geleden nog volop veen ontgonnen. Vandaag de dag brengt een route van zo'n 5 kilometer je over het zuidelijke gedeelte van het Schotterveld, rond een veenplas met de naam Het Zwarte Gat.

Een mysterieuze tocht volgt, langs donkere wateren, over hazenpaadjes en door bos. Onderweg kom je Schotse hooglanders tegen en kijk je in de verte uit op de Drentse akkers. Ook het moerasbos lonkt in de verte; daar is de drassige grond bijna onbegaanbaar. De route ligt wat afgelegen, dus voor een volledige routebeschrijving kun je het best naar de website van Het Drentse Landschap gaan.

Routes
  • Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap
  • Adobe Stock