Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8x de leukste uittips voor dit weekend

Van festival tot kunstmarkt: in het noorden is dit weekend genoeg te beleven. Geniet van cultuur, historie, muziek of een goede wandeling en maak er een paar gezellige dagen van. Of je nu liever naar Groningen, Drenthe of Friesland gaat, er is voor ieder wat wils!

Uittips

Kunstmarkt

Op zondag 15 september 2024 vindt de jaarlijkse Kunstmarkt plaats bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Hier vind je vooral schilderkunst met technieken als olieverf, acryl en aquarel. Daarnaast worden er kunstige objecten zoals sieraden, textiel, beeldhouwwerk, edelsmeedkunst, keramiek, fotografie, houtbranden, glasobjecten en quilts aangeboden. Het leuke aan de Kunstmarkt is dat de bezoeker echt kennis kan maken met de circa 60 kunstenaars; ze zijn namelijk graag bereid uitleg te geven over hun werk en een flink aantal van hen geeft demonstraties. De markt is geopend tussen 10.30 en 17.00 uur, entree is gratis.

Midnightwalk

Op vrijdagavond 13 september zet de Midnightwalk het hart van Assen ‘s avonds weer op z’n kop! Deze jaarlijkse avondwandeling – 7,5 kilometer lang – wordt georganiseerd door Rotary Club Assen-Noord en brengt je langs de bekende en culturele plekken van de stad. Onderweg word je verrast door allerlei mini-optredens vol zang, dans en theater. De opbrengst van de Midnightwalk gaat naar een goed doel; dit jaar is dat het Nationaal Fonds Kinderhulp. Opgeven kan via de website van Midnightwalk, de kosten zijn €12,50 per persoon.

Uitfestival

Meedoen, beleven en verwonderen. Da’s het motto van het Uitfestival, dat halverwege september in het Rensenpark – de oude dierentuin – in Emmen plaatsvindt. Het Uitfestival wordt gezien als dé start van het komende culturele seizoen en is daarom een bron van inspiratie voor bezoekers. Bekijk opkomende artiesten, woon theatervoorstellingen bij, luister naar livebands en kijk je ogen uit bij de tientallen straatacts. Het festival begint op zaterdag 14 september om 13.00 uur en is gratis toegankelijk.

Kunst aan de Vaart

Kunst kijken? Vele gastvrije bewoners van de Vaart in Assen zetten tijdens Kunst aan de Vaart hun deuren voor publiek open en toveren hun woonkamer of tuin om tot een expositieruimte. Daar vertellen kunstenaars over hun werk; van schilderijen, foto’s, en installaties tot keramiek en beelden. Dit kunstevenement wordt verder aangekleed met een muzikaal programma: de plekken waar een band optreedt, herken je onderweg aan een gele vlag. Meer informatie vind je op de website van Kunst aan de Vaart. Het evenement vindt op 14 en 15 september plaats tussen 11.00 en 17.00 uur; toegang is gratis.

Activiteiten voor kinderen tijdens het Dollardfestival. Foto: Wilco van der Laan

Dollardfestival

Op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 organiseert Het Groninger Landschap het Dollardfestival bij Bezoekerscentrum Dollard in Termunten. Het Dollardfestival is een dag vol natuuractiviteiten en plezier voor gezinnen met jonge kinderen, met als doel kinderen spelenderwijs bekend te maken met de natuur. Er is een uitgebreid programma vol leuke activiteiten: zo kun je waterbeestjes vangen, braakballen pluizen, een insectenhotel bouwen of je eigen brood bakken. Maar ook vogels spotten vanuit de vogelkijkhut, naar de zeehonden kijken bij de zeehondenkijkwand of wadmonsters onderzoeken in het veldlaboratorium behoort tot de mogelijkheden.

Smaakmakers Festival

Sluit de zomer in stijl af tijdens het Smaakmakers Festival! Dit culinaire evenement vindt op zaterdag 14 en zondag 15 september plaats aan de Commissieweg in De Wijk. Geniet daar met vrienden of familie van heerlijk eten uit diverse foodtrucks, en van gezellige livemuziek en kunstzinnige optredens. Kijk voor meer informatie op de website van Smaakakers Festival.

Oogstfeest

Op 14 en 15 september wordt het rustieke Drentse esdorp Meppen flink op z’n kop gezet tijdens het jaarlijkse Oogstfeest. Om de nieuwe oogst te vieren, staan er gedurende het weekend ruim 100 kramen in het dorp opgesteld met verse producten. Of het nou gaat om pompoenen, honing, bessen of pas geplukte peren: je proeft – en koopt! – hier het lekkerste van het seizoen. Ook worden op het Oogstfeest kleine wildplukexcursies georganiseerd en zijn er voor de kinderen speciale activiteiten. Je bent welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

Fortenfestival

Het is weer zover: op 7 september opent het Fortenfestival de poorten van het verdedigingserfgoed in Nederland. Een sprankelend evenement vol cultuur, geschiedenis en avontuur bij de indrukwekkendste forten, vestingen én bunkers van Nederland. Tot 15 september kun je je onderdompelen in theater, muziek, kunst en spannende verhalen, terwijl je geniet van de unieke sfeer op deze historische locaties. In het Open Monumentenweekend van 14 en 15 september zijn bovendien veel locaties gratis toegankelijk. Bekijk het volledige programma op de website van het festival.

Uittips
  • Hoofdfoto: Landgoed Fraeylemaborg