Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker lang wandelen in Friesland: ontdek de 100 kilometer van Appelscha

Eindeloos genieten van de Friese natuur: dat kan tijdens langeafstandswandeling 'de 100 kilometer van Appelscha'. Omgeven door weidse landschappen en inspirerende natuurgebieden is dit de ideale tocht voor wandelaars die wel van een beetje uitdaging houden. In hoeveel etappes ga jij 'm lopen? 

Appelscha

De 100 kilometer van Appelscha

De echte wandelliefhebber kan z'n hart ophalen tijdens een wandeling door de Friese natuur rond Appelscha. Daar leidt een route van zo'n 100 kilometer je langs verschillende natuurgebieden, zoals het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold. Deze zogeheten '100 kilometer van Appelscha' bestaat uit 99 knooppunten en brengt je langs water, bos, heide, veen, kleine dorpjes en weilanden. Verschillende knooppunten langs de route zijn accommodaties om te overnachten of leuke plekken om wat te eten, dus tussen het wandelen door is er genoeg mogelijkheid om uit te rusten.

De route

Op de website van Bij Appelscha vind je meer informatie over alle knooppunten en een voorbeeldroute die begint bij de parkeerplaats aan de Bosberg 1 in Appelscha. Overigens kun je elk punt van de route als startpunt gebruiken: omdat je een ronde loopt, kom je er dus weer terug.

Bij het Tourist Info Punt aan de Boerestreek in Appelscha kun je een wandelgids van de '100 kilometer van Appelscha' aanschaffen voor €7,50. Hierin vind je alle route-informatie, een stempelkaart, een persoonlijk logboekje en een volledig overzicht van de knooppunten, inclusief de rustlocaties onderweg en eventuele route-informatie naar deze locaties. Een leuke bijkomstigheid: voor elk verkocht boekje wordt een boom geplant in het Drents-Friese Wold. Naast de wandelgids is de route ook beschikbaar in de gratis Buitensport Walhalla-app van Bij Appelscha.

Uitzicht vanaf de Bosbergtoren in Appelscha, een van de highlights onderweg. Foto: Adobe Stock

Etappes

Het is de bedoeling dat je zelf de etappes van de route samenstelt; zo kun je zelf bepalen in hoeveel dagen je de route wilt lopen en in welke accomodaties je wilt blijven slapen. Misschien wil je het rustig aan doen en een paar dagen op één plek blijven, of ga je juist elke dag zo veel mogelijk kilometer lopen. Of wandel je een dagje slechts één deel van de wandeling; het is maar net wat jij wil. Zo maak je er je eigen avontuur van!

Routes
  • Visit Friesland
  • Adobe Stock