Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuke B&B's in Friesland: dit zijn onze favorieten

Overnachten in een markant pand en 's ochtends aanschuiven bij een heerlijk ontbijt: dat is een bed and breakfast-overnachting ten voeten uit. Ook in de pittoreske Friese plaatsen Balk, Dokkum en Lemmer vind je fijne adressen om een nachtje te gaan slapen. De redactie van Noorderland zette drie van zulke B&B's in Friesland voor je op een rij. 

B&B's in Friesland

It Bûterhûs

Toen Engelien Bouma en haar man Wytze een monumentaal pand uit 1633 in hartje Balk kochten, was het eigenlijk rijp voor de sloop. Maar binnen een jaar transformeerde It Bûterhûs van een krakkemikkig pand in een schitterende bed and breakfast, eentje met een mooie knipoog naar het verleden. Rond 1800 kocht namelijk boterhandelaar Poppes het pand. Hij woonde met zijn gezin boven en de boterhandel zat beneden, in het koele souterrain. Op de voorgevel zie je nog steeds een gevelsteen met daarop een boterton, boterboor en hamer en het familiewapen van Poppes: een herinnering aan het ambachtelijke verleden van It Bûterhûs. Nu kun je er heerlijk overnachten, mét uitzicht op het originele plafond en een bedstee-wand met prachtig houtsnijwerk.

Bed & Breakfast Dok 20. Foto: Dok 20

Bed & breakfast Dok 20

Een gezellig weekend weg in het Friese Lemmer? Overnacht dan eens bij bed and breakfast Dok 20. De naam is een leuke verwijzing naar het huisnummer en het vaarwater dat voor de woning stroomt. Je ziet hier zelfs vanuit het slaapkamerraam talloze boten voorbijvaren. De historische details van het huis zijn door eigenaren Yvonne en Machiel Dotinga op moderne wijze teruggebracht: het houten plafond bijvoorbeeld is een regelrechte eyecatcher. De inrichting is een mix van verschillende woonstijlen: van de robuuste betonnen vloer tot de fluweelzachte kussens op de bank. En het Franse balkon, dat het stel heeft laten plaatsen, biedt bovendien een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en de gracht.

B&B Suite van Lotte. Foto: Booking Dokkum

B&B Suite van Lotte

Bij B&B Suite van Lotte in Dokkum logeer je in een eigentijdse accommodatie met een hippe inrichting, opvallend behang en veel kleur. Suite van Lotte ligt op de eerste verdieping van een historisch pand in de binnenstad en biedt een mooi uitzicht op de Kleine Breedstraat. Op de vide, een verdieping hoger, staat onder het schuine dak een heerlijk tweepersoonsbed voor je klaar. De keuken is compleet genoeg om zelf een lekker ontbijtje te maken, maar je kunt dit ook bij de eigenaar reserveren. Die bezorgt het dan vers gemaakt in een grote picknickmand aan de deur.

Leuk logeren
  • Marloes de Moor, Tjitske Kingma, Redactie Noorderland
  • Hoofdfoto: It Bûterhûs