Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Is het Waddengebied straks een eiland rijker?

Door de werking van eb en vloed is er een flinke geul ontstaan op het eiland Schiermonnikoog. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar de gevolgen kunnen groots zijn: misschien is het Waddengebied straks wel een eiland rijker. Hoe dat kan? De redactie van Noorderland zocht het voor je uit.

Waddengebied

Een geul op Schiermonnikoog

De Waddenzee wordt gevoed door de kracht van eb en vloed. Bij hoogwater stroomt de Waddenzee via geulen tussen de eilanden vol; keert het tij, dan stroomt het water juist weg en vallen de hogere delen van de zeebodem droog. Op Schiermonnikoog is die kracht van de getijden maar al te zichtbaar, want hier bevindt zich een geul die wel érg diep in het eiland is gesleten. Deze geul maakt het eiland kwetsbaar voor een doorbraak, waarbij het eiland in twee delen uiteen zou kunnen vallen.

Stichting Verdronken Geschiedenis

Stichting Verdronken Geschiedenis doet onderzoek naar de ontwikkeling van de Waddeneilanden: op basis van historische zeekaarten en verhalen weten ze bij de stichting hoe de kustdynamiek werkt, en kunnen ze daardoor ook toekomstvoorspellingen maken. Een diepe geul op het oostelijke gedeelte van Schiermonnikoog is dan ook opvallend volgens de stichting. Deze geul wordt namelijk steeds dieper en zou zelfs de oostelijke staart van Schiermonnikoog af kunnen snijden van de rest van het eiland. Deze oostelijke staart bestaat uit onbewoond natuurgebied en wordt ook wel De Balg genoemd.

Wanneer De Balg wordt afgesneden van de rest van Schiermonnikoog, is nog onduidelijk. Dat is een proces dat zo nog tientallen jaren kan duren, maar tegelijkertijd ook morgen plaats kan vinden. Als er bijvoorbeeld een flinke storm plaatsvindt kan de geul door een overstroming op het eiland zomaar doorbreken. Dan ontstaat er technisch gezien dus een nieuw Waddeneiland. De kans bestaat overigens ook dat er helemaal geen doorbraak komt.

Groningen of Friesland?

Mocht Schiermonnikoog in tweeën splitsen, dan zou er ook een bestuurlijke situatie ontstaan die voor discussie kan zorgen. Schiermonnikoog hoort namelijk officieel bij Friesland, maar is in de afgelopen twintig jaar al zo'n 5 kilometer "opgeschoven"; de Groningse grens over. Daarvoor werd de provinciale grens al eens gecorrigeerd. Op het moment dat De Balg zich afsplitst van Schiermonnikoog, zou het kunnen dat Groningen deze grond terugkrijgt en een Waddeneiland rijker wordt. De tijd zal het leren!

Cultuur
  • Nieuwsblad, RTV Noord, Waddenvereniging
  • Adobe Stock