Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bewonder de trouwjurk van Máxima: Fries Museum opent bijzondere bruidstentoonstelling

Van 14 september tot en met 16 februari toont het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar: van een trouwkostuum uit 1782 tot de bruidsjurk van niemand minder dan Koningin Máxima. Ja, ik wil! wordt op 14 september feestelijk geopend en jij kunt daar gratis bij zijn. 

Fries Museum

Ja, ik wil!

In Ja, ik wil! wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk. De trouwjurk weerspiegelt vaak de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt in de nieuwe tentoonstelling een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk, en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland.

In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen van Viktor&Rolf, Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid.

Foto: Foto Formation via Fries Museum

Interactieve tentoonstelling

Een van de museumzalen is omgedoopt tot interactief atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat. Ook kun je in de tentoonstelling de quiz Wat is daarop uw antwoord? doen door ringdoosjes te scannen, om erachter te komen welke bruidstype je bent en welke trouwjurk het beste bij je zou passen. In de museumhal zijn tweedehands trouwjurken te passen, kundig vermaakt door modestudenten van Firda (Leeuwarden), het Alfa-college (Groningen) en Deltion College (Zwolle). Wie geen zin heeft om zich te verkleden kan ook nog terecht bij de digitale passpiegel. Da's handig!

Praktische informatie

Tickets voor deze nieuwe tentoonstelling zijn te reserveren via de website van het Fries museum – of aan de deur te koop. Op zaterdag 14 september wordt Ja, ik wil! feestelijk geopend met allerlei activiteiten én gratis entree voor bezoekers. Let op: ook voor de opening moet je een gratis ticket via de website reserveren.

Snoep tijdens de opening mee van een enorme bruidstaart, proost met een drankje uit de champagnefontein of zwijmel weg bij live pianomuziek. Of geniet van de klassieker Four Weddings and a Funeral die afgespeeld wordt. Daarnaast kunnen bezoekers een flitsrondleiding volgen of aanschuiven bij de familieworkshop 'bloemcorsages binden'. Wie echt in de stemming is, kan een trouwjurk lenen uit de hal en een foto maken bij het trouwprieel. Heb je al zin om te gaan?

Cultuur
  • Fries Museum
  • Hoofdfoto: RVD - Jeroen van der Meyde via Fries Museum