Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x de beste wellness hotspots in Drenthe, Friesland en Groningen

In een wereld vol hectiek en constante prikkels is er niets zo verkwikkend als een bezoek aan een wellnesscentrum. Of je nu alleen de sauna bezoekt of er een complete dag met gezichtsbehandelingen en massages van maakt, je komt helemaal tot rust bij deze vijf wellness-hotspots in het noorden. Traditionele sauna's, zwembaden en stoombaden vind je er sowieso, maar elke wellness heeft ook zo haar eigen unieke faciliteiten. Waar ga jij heen?

Wellness

De Leeuwerikhoeve

In de Friese plaats Burgum vind je wellnesscentrum de Leeuwerikhoeve. Opvallend is de kruidentempel: een bad in Oosterse stijl, compleet met mozaïeknisjes en een fontein. Dompel jezelf onder in het kruidig geurende water en word weer even kalm door het geluid van kabbelend water. Vergeet ook de oersauna niet: een half-ondergrondse sauna met een milde warmte, waar natuurgeluiden voor rust zorgen. Voor de fanatiekelingen is er dan ook nog de extra hete, droge sauna en een verkoelende afsluiting onder de koude waterval. Voel je de ontspanning al?

Wellness & Beauty De Woudfennen

Een sauna die de lucht in gaat: het is geen grap, maar echt een optie bij Wellness & Beauty De Woudfennen in Joure. De Finse Kota sauna - gebaseerd op wigwamvormige tenten waar Scandinavische nomaden in leefden - kan met behulp van een lift tot 12 meter de hoogte in. Op die manier ontspan je niet alleen in de warmte, maar ervaar je ook een mooi uitzicht over Friese weilanden en wateren. Ook bijzonder aan de Woudfennen is de damesdag op maandag; op deze dag krijgen alleen vrouwen toegang tot het wellnesscentrum.

SpaWell

Voor ontspannende rituelen kun je terecht bij SpaWell in het Drentse dorp Peize. Neem bijvoorbeeld het Banja ritueel, waarbij er gemasseerd wordt met berkentakken, of het ritueel met klankschalen. Wie graag meer wil weten over saunarituelen kan er een wellness evenement bezoeken: daar maak je kennis met verschillende soorten meditaties en rituelen. Ook leuk aan de faciliteiten bij SpaWell is dat er een filmsauna is waar natuurdocumentaires worden afgespeeld. Ga je daarna nog even drijven in het zoutwaterbad?

Berkentakken. Foto: Adobe Stock

Loff Boutique Wellness

Bij Loff Boutique Welness in Assen werkt het nét even anders dan in andere sauna's. Je begint er namelijk standaard met een wellness-behandeling, en krijgt daarna toegang tot de sauna's en het zwembad. Je kunt er terecht voor gezichtsbehandelingen, massages, floatsessies - dan drijf je in een warm bad gevuld met magnesiumwater - en yoga mini-retreats. Loff biedt verschillende tweepersoons behandelingen aan, dus het wellnesscentrum leent zich ook goed voor een gezellig dagje uit met een partner of goede vriend(in).

Waterlelie Wellnessresort

Naast de gebruikelijke sauna's vind je bij Waterlelie Wellnessresort in Zevenhuizen de 1001 Prachtwereld: een saunaomgeving in Oosterse stijl. Door een 350-jaar oude Indiase poort gemaakt van zandsteen treed je binnen in dit wellnessparadijs. JJe kunt genieten van een voetenbad in de sfeer van een bedoeïnentent, ontspannen in een stoomgrot, douchen onder een historische poort, of jezelf laten verwennen met een Hamam-zeepritueel. Ben je daarna nog toe aan een praatje? Meestal gelden er stilteregels in saunacabines, maar in de natuursauna mag je gewoon met elkaar kletsen.

Thermen Bad Nieuweschans

Thermen Bad Nieuweschans heeft beschikking over een eigen waterbron. Niet voor niets zijn er buiten drie thermaalbaden, gevuld met het heilzame water uit de Groningse bodem. Die Groningse sfeer komt nog vaker terug in het wellness centrum, in de vorm van een Groninger Koolzaad Hamam. Dit traditionele zeepritueel wordt er uitgevoerd met behulp van koolzaadzeep uit de provincie: Gronings genieten! Ook de Zweedse hooisauna is een bezoek waard, waar etherische oliën vrijkomen uit verwarmd hooi en je een ontspannen gevoel geven.

Uittips
  • Adobe Stock