Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de leukste zwemplekken in Drenthe, Friesland en Groningen

Heb je al zin in een verfrissende duik?

Zwemplekken in Drenthe, Friesland en Groningen

Op warme dagen nemen we graag een verfrissende duik in het water. Je kunt naar zee gaan of een chloorzwembad opzoeken, maar de fijnste optie is misschien wel een natuurplas. Op deze zes zwemplekken in Drenthe, Friesland en Groningen zwem je in natuurwater omringd door groen. Allemaal mét een zandstrand, voor het echte vakantiegevoel.

De Ieberenplas

De Ieberenplas vind je aan de weg tussen Westerbork en Schoonloo. Dit water wordt al sinds de jaren 60 gebruikt als zwemvijver en recreatieplas. Zo tegen het einde van de dag is het extra mooi om te gaan zwemmen, wanneer je de kikkers extra luid hoort kwaken. Het zandstrandje loopt geleidelijk schuin af en de maximale diepte in het meer is minder dan 2 meter: de plas is dus fijn voor een bezoek met (klein)kinderen. De entree is gratis.

't Nije Hemelriek

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, vind je 't Nije Hemelriek - ofwel het Nieuwe Hemelrijk. Het is niet gek dat deze recreatieplas zo'n lovende naam heeft gekregen, want de omgeving is prachtig. Direct naast het Nije Hemelriek vind je 't Gasselterveld: een hemelsblauwe zwemplas die uitmondt op een groot meer, dat vroeger een zandafgraving was. Beide wateren zijn omringd door een bos waar je ook kunt wandelen, fietsen of mountainbiken. Verder is er onder andere een zandstrand, speelweide, picknickgelegenheid en een speelplaats. Parkeren kost maximaal €12, maar de entree is gratis.

De Beetser Koelen

In Sellingen vind je niet één, maar drie grote plassen die samen de Beetser Koelen vormen. De plassen zijn vanaf 1938 ontstaan door zandwinning, maar worden nu voornamelijk gebruikt voor recreatie. Bij strand de Beetse kun je heerlijk zonnen op het strand en een duik nemen in het water. Aan de noordzijde van het water mag er zelfs samen met honden gezwommen worden. Bij het strand vind je een kiosk en speeltoestellen voor kinderen. De entree is gratis.

Natuurbad Engelbert

Dit natuurzwembad is bijna 100 jaar geleden ontstaan als zandafgraving voor de aanleg van de toenmalige Woldjerspoorweg. Dat was destijds de spoorverbinding tussen Groningen en Delfzijl. Je vindt er verschillende zonneweides, sanitair, kleedhokjes en een kantine. Een – letterlijk! – hoogtepunt is de duiktoren van 5 meter hoog, met duikplanken op verschillende hoogtes. Kleinere kinderen kunnen terecht in een afgebakend ondiep zwemgedeelte met kleuterstrand en speelattributen. Je kunt bij de zwemplas ook vissen, surfen, zeilen en duiken. Entree bedraagt €4,50 voor volwassenen en €3,50 voor kinderen.

Het Canadameer

Het Canadameer ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Elsloo, vlakbij het buurtschap Canada. Dit voormalige zandzuiggat wordt ook wel het Aekingameer genoemd. Hier kun je zonnebaden, relaxen en spelen op het 10 meter brede zandstrand. De natuur rondom het meer is idyllisch, met prachtige zandverstuivingen, heidevelden en bossen. De entree is gratis. Ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren bevind zich daarnaast een speciale "spartelvijver" voor honden en paarden: leuk om daar een kijkje te nemen!

Natuurbad de Wispel

De Wispel in Tijnje is met recht een natuurbad. Vroeger stond het bekend als een plas die steeds werd voorzien van vers water. Begin jaren 60 kwam er een betonnen bak in en werd het een echt zwembad. Het water wordt van 3000 meter diepte uit de grond gehaald; zuiveringssystemen zijn er niet. Puur natuur dus, zonder chloor en andere middelen. Bij het bad vind je een springplank, een groot bad, een ruim veld voor het zonnebaden en een kiosk om snacks te halen. Daarnaast is er een peuterbad en zandstrandje voor de allerkleinsten. De entree voor volwassenen is €4, voor kinderen is het €3.

Uittips
  • Marloes de Moor
  • Adobe Stock, Marketing Drenthe - Leonie Wiers