Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe fietsroute gelanceerd in Friesland: een ontdekkingstocht naar rust en ruimte

Verken deze zomer een prachtig stukje Friesland. 

Fietsroute Friesland

Idyllische meertjes, slaperige dorpjes en adembenemende landschappen. Je komt het allemaal tegen tijdens de nieuwe fietsroute 'Ruimte in Waterland van Friesland'. Deze tocht leidt je door een oase van ruimte en rust, ver weg van de drukte van alledag. Schrijfster Marloes de Moor testte de route op een zomerse dag voor Noorderland uit.

Rust en ruimte

Het is alsof de rimpelingen in het diepblauwe water wenken: kom maar! Aanlokkelijk strekt een houten steiger zich uit in een idyllische meertje van natuurgebied de Wyldemerk. Een kajuitbootje dobbert gedwee aan de kant. Weelderige planten aan de oever, boterbloempjes in het gras. Zoemende insecten. Vrolijk vogelgekwetter. We staan op een leeg grasveld, omzoomd door bosschages. Geen mens is ons voorbeeld gevolgd. Vanmorgen nog reden we op de jachtige snelweg, begaven we ons in een koortsachtige wereld van agenda’s, appjes, mails, updates, liveblogs en pushberichten.

Die wereld is hier even niet. In de Wyldemerk regeren de natuur, rust en ruimte. Daar maken het lantaarntje, de glassnijder en de vroege glazenmaker de dienst uit. Nee, dit zijn geen sprookjesfiguren – hoe sprookjesachtig het gebied er ook is –, maar drie van de 40 bijzondere libellensoorten die zich hier beschermd genoeg voelen om ’s zomers te verblijven. IJsvogeltjes scheren er argeloos over het water. Koeien en geiten grazen op hun dooie akkertje, schouderophalend – zo lijkt het –, over de drukdoende mens die nu eens de ruimte opzoekt in plaats van de files en rijen. Kijk ‘m daar zitten met zijn malle telefoontje. Foto’s maken van de rust!

Foto: Lydia Annema

Adembenemende rust

Inderdaad, een adembenemende rust. We zijn vandaag met de fiets op ruimtereis door de regio Waterland van Friesland, het zuidwesten van de provincie. Die “ruimtereis” heeft overigens niks van doen met astronauten, sterren of planeten. Het draait om de onlangs geopende fietsroute Ruimte in Waterland van Friesland. Deze meer dan 200 kilometer lange tocht voert langs twee Friese Meren, door de bossen van Gaasterland, naar de IJsselmeerkust en de Greidhoek.

Onderweg vind je veel ruimte. Letterlijk, maar ook in je hoofd, is de bedoeling, bijvoorbeeld om inspiratie op te doen, je te bezinnen of door op een andere manier naar de omgeving te kijken. ‘Kom tot bedaren en laat je zorgen varen,’ is dan ook het motto van deze nieuwe fietstocht. De gedichten die, speciaal voor de route, bij elk “ruimtepunt” gemaakt zijn, helpen daarbij.

Verder lezen

Het volledige verhaal over deze nieuwe Friese fietsroute lezen? Dit verscheen in de nieuwste zomereditie van Noorderland. Deze editie ligt tot 20 augustus 2024 in winkels in heel Nederland en is ook te bestellen via onze eigen webshop.

In deze zomereditie bezoeken we onder andere Elfstedenstad Hindeloopen, bekijken we de paardenreddingboot op Ameland en sommen we de lekkerste BBQ-recepten op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe zomereditie.

Routes
  • Marloes de Moor
  • ThomasVaer Fotografie - VVV Waterland van Friesland