Lifestylemagazine over Noord-Nederland

10x de leukste hotspots op de Waddeneilanden

De zilte zeelucht door je haren, zand onder je voeten en heerlijke tripjes naar de duinen of pittoreske dorpjes: de Waddeneilanden zijn een prachtig deel van ons land. Elk eiland heeft zo haar unieke kwaliteiten, die de redactie van Noorderland voor je op een rij heeft gezet. Uiteraard mogen een paar hotspots daarbij niet ontbreken. Daar krijg je weer even vakantiegevoel van!

Waddeneilanden

Texel

Texel is het grootste en meest bezochte Waddeneiland van Nederland. Je vindt er maar liefst zeven dorpen, waarvan Oosterend bekendstaat als het mooiste. Een leuk feitje over Texel: met een inwonersaantal van bijna 14.000 mensen bevinden zich ongeveer net zo veel schapen als mensen op het eiland. Het Texelse biertje Skuumkoppe is er alom bekend, evenals de brede stranden en diverse landschappen op het eiland.

  1. Hotspot 1: Vuurtoren van Texel - Klim 118 traptreden en zes verdiepingen omhoog en geniet van het uitzicht. De Texelse vuurtoren is de enige in Nederland waar je op drie punten over zee uitkijkt. Kun je Vlieland al spotten?
  2. Hotspot 2: Ecomare - Een zeehondenopvang én natuurmuseum waar je meer kunt leren over de natuur van de Waddenzee en de Noordzee. Ecomare is geschikt voor jong en oud.
Het drenkelingenhuisje op Vlieland. Foto: Adobe Stock

Vlieland

Vlieland: het eiland dat bekendstaat om haar rust en natuur. Je kunt er heerlijk fietsen of wandelen door het bos, over de duinen en het strand. Je vindt er de Vliehors – een uitgestrekte zandvlakte die ook wel de "Sahara van het noorden" wordt genoemd. Daarnaast bevindt een van de hoogste punten van Nederland zich ook op dit kleine eiland: het Vuurboetsduin.

  1. Hotspot 1: Vuurtoren van Vlieland - Deze vuurtoren staat op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. Het uitzicht over het dorp, de Noordzee, de Waddenzee en bij helder weer zelfs de buureilanden is adembenemend. Overdag kun je de vuurtoren in, maar het duin beklimmen bij zonsondergang belooft een spectaculaire wandeling.
  2. Hotspot 2: Het Drenkelingenhuisje - Midden op de Vliehors staat het Drenkelingenhuisje. Vroeger een veilige plek voor schipbreukelingen, nu een piepklein museum met een juttersverzameling. Wandel erheen of maak een rit ernaartoe in de Vliehors-Expres.
De reddingboot op Ameland. Foto: Jordy van den Berg - Ameland in Beeld

Ameland

Historische dorpjes en eeuwenoude commandeurswoningen: je vindt het op Ameland. De rijkdom van de voormalige walvisvaart is nog overal te traceren op dit eiland, van de pittoreske schippershuizen tot aan musea die het verhaal van Ameland vertellen. Een echte toeristische trekpleister op het eiland is de reddingboot: een eeuwenoude traditie met paarden die nog regelmatig gedemonstreerd wordt. Ook Amelander dumkes zijn bekend, want deze zoete koekjes zijn een echte traktatie.

  1. Hotspot 1: Het Oerd - Dit is een oud, ongerept natuurgebied met hoge duinen en vochtige duinvalleien. Een wandeling door het gebied biedt spectaculaire uitzichten over de kwelders en de vele vogels die in het Oerd leven.
  2. Hotspot 2: Robbentocht - Een robbentocht brengt je per boot langs de zandbanken rondom Ameland. Hier zie je, met een beetje geluk, veel zeehonden: schattige kiekjes gegarandeerd!
De Brandaris op Terschelling. Foto: Adobe Stock

Terschelling

Terschelling is een van de populairste Waddeneilanden, en dat is niet zonder reden. Er is voor ieder wat wils: je kunt er winkelen en heerlijk borrelen op een terras, cultuur snuiven in musea en eindeloos wandelen of fietsen. Het eiland staat daarnaast bekend om haar cranberries. Deze kwamen in de 19de eeuw per ongeluk terecht op het eiland en tegenwoordig worden ze er commercieel verbouwd. Overal op het eiland wordt het besje verwerkt in gerechten en streekproducten, zoals taart en likeur.

  1. Hotspot 1: Natuurreservaat de Boschplaat - Dit natuurgebied hééft het. Ongerepte natuur, ruige paden en een enorm divers landschap van bos, duin en strand. Het is er uitgestrekt, erg geschikt voor een wandeling of fietstocht, en een paradijs voor vogels.
  2. Hotspot 2: de Brandaris - De bekendste hotspot op Terschelling is waarschijnlijk de Brandaris, ofwel de oudste vuurtoren van Nederland. Geen rond, rood gevaarte, maar een heuse stenen toren uit 1594. De Brandaris staat in het hart van West-Terschelling, een mooi dorp dat zeker ook een bezoek waard is.
Oude huizen op Schiermonnikoog. Foto: Adobe Stock

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is als enige Waddeneiland volledig aangewezen als natuurgebied. Het eiland is een paradijs voor vogels, staat bekend om haar biodiversiteit en je kunt er prachtig wandelen of fietsen door de duinen, over het strand of door het bos. Daarnaast is Schiermonnikoog het dunst bevolkte Waddeneiland, heef het maar één dorp – genaamd Schiermonnikoog – en mogen toeristen geen auto's meenemen naar het eiland. Voor rust is dit dus dé plek.

  1. Hotspot 1: Bonifatius Kloosterpad - Een combinatie van natuur en geschiedenis ervaar je tijdens een wandeling over het Bonifatius Kloosterpad. Dit wandelpad leidt langs de route die monniken volgden toen ze zich op het eiland vestigden.
  2. Hotspot 2: Noorderstreek - Dit is de oudste straat van Schiermonnikoog en een van de meest charmante plekken op het eiland. Hier vind je typische eilandhuizen, kleine winkeltjes en gezellige cafés. Genoeg vermaak dus!
Uittips
  • Texelana
  • Adobe Stock