Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de meest pittoreske dorpjes op de Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden is het goed toeven. Lekker uitwaaien met de zilte zeelucht op je wangen en eindeloos wandelen over strand, duinen of bos. Daarnaast heeft elk eiland wel één of meerdere dorpjes waar je kunt borrelen, winkelen of cultuur kunt snuiven. Noorderland zette de zeven meest pittoreske dorpjes voor je op een rij. 

Waddeneilanden

West-Terschelling

West-Terschelling is het grootste dorp op het eiland Terschelling. De eilandbewoners noemen het dorp overigens gewoon West; lekker makkelijk. Het dorp ontstond al in de twaalfde eeuw en straalt nog steeds historie uit met haar authentieke huisjes. Op West vind je daarnaast de oudste vuurtoren van Nederland: de Brandaris. Deze is al sinds 1323 een vast baken voor schepen. Ga er lekker winkelen, wandelen, terras hoppen, de haven bezoeken of neem er een kijkje in museum 't Behouden Huys.

Midsland. Foto: Adobe Stock

Midsland

Op Terschelling vind je ook het charmante dorp Midsland. Met campings, hotels, winkeltjes en restaurants is het een echte toeristische hotspot. In de zomer vinden er regelmatig markten en braderieën plaats. Strijk er neer op een terras of ga voor een heerlijke strandwandeling: Midsland ligt immers dicht bij de zee. Wandel over het badstrand van Midsland aan Zee en strijk neer bij een strandpaviljoen. Een wijntje met uitzicht op de Noordzee, wie wil dat nou niet?

Westerburen. Foto: Adobe Stock

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest noordelijk gelegen dorp van Nederland. De inrichting is uniek ten opzichte van dorpen op andere Waddeneilanden. De straten lopen namelijk parallel in oost-westelijke richting, zodat de invloed van de wind minder sterk is. Daarom vind je er vooral lange, groene lanen. Wie door Westerburen wandelt spot misschien wel de dorpsomroeper, die rondfietst en met zijn megafoon belangrijk nieuws deelt. Loop er onder de kaak van een blauwe vinvis door, die in het centrum van het dorp staat en herinnert aan de vroegere walvisvaart in het dorp. Vergeet ook de wekelijkse Strúnmarkt of een bezoek aan het Schelpenmuseum niet.

Hollum. Foto: Adobe Stock

Hollum

Het Amelandse dorpje Hollum heeft een beschermd dorpsgezicht. Hier weerspiegelen de vele monumentale commandeurswoningen de 17de en 18de-eeuwse welvaart op Ameland. Niet voor niets belandde het dorp in 2020 in de top-5 van de ANWB-verkiezing "Het allermooiste dorp van Nederland". Ga er naar het cultuurhistorisch museum Sorgdrager en doe er mee aan een rondleiding, waarbij een Amelandkenner je meeneemt langs de interessante plekken van het dorp. Natuurlijk is ook de Amelander vuurtoren een bezoek waard!

Nes. Foto: Adobe Stock

Nes

Nes is misschien wel de drukste plaats van Ameland. Nadat de veerboot er is aangekomen, stranden veel mensen in de winkels, restaurants en hotels van Nes. Naast het bruisende dorpshart vind je er ook een bos én een van de hoogste duinen van Ameland: Kaapsduun. Hier bevindt zich nog een oud baken – de voorganger van de vuurtoren – waar je naartoe kunt wandelen. Ook het Natuurcentrum is een bezoek waard, waar de bezoeker van alles leert over de natuur van Ameland.

Oost-Vlieland. Foto: Adobe Stock

Oost-Vlieland

Met 39 rijksmonumenten is het enige dorp op Vlieland, genaamd Oost-Vlieland, echt een pareltje. De Dorpsstraat is waar het allemaal gebeurt: in deze lange laan vind je winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Daarnaast is een wandeling over de Waddendijk aan de rand van het dorp écht een aanrader, evenals een bezoek aan de vuurtoren. In het oudste gebouw van het eiland – gebouwd in 1575! – vind je museum Tromp's Huys, waarin de geschiedenis van Vlieland aan bod komt.

Oosterend. Foto: Adobe Stock

Oosterend

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en heeft daarmee ook de meeste dorpen: wel zeven! Van die dorpen staat Oosterend bekend als het mooiste. In het hart van dit dorp staat de imposante Maartenskerk, omringd door schilderachtige straatjes. Je kunt er natuurlijk winkelen of borrelen, maar ook leuk is dat er in de zomer om de week een rommelmarkt plaatsvindt in het dorp. Daarnaast raden we de Historische Leitjesroute aan, die je langs betekenisvolle panden in het dorp brengt. De routebeschrijving is te koop bij verschillende winkels in Oosterend.

Uittips
  • Adobe Stock