Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: authentieke stuurmanswoning op Ameland

Stel je eens voor: je woont heerlijk vrij op Ameland, in een historisch huisje met veel licht en authentieke details. De zon schijnt en je hebt zin in een wandeling. De opties zijn eindeloos, want je kunt naar het strand, de duinen of het bos in. Na lekker uitgewaaid te zijn keer je dan weer terug naar je eeuwenoude stuurmanswoning in Hollum. De redactie van Noorderland neemt je mee naar dit droomhuis, dat nu te koop staat op Funda.

Stuurmanswoning Ameland

Stuurmanswoning

Een paar weken geleden stond er al een eeuwenoud commandeurshuisje op Ameland in de spotlights in onze Parel op Funda-rubriek. Nu staat ook dit stuurmanshuis uit 1864 te koop op hetzelfde eiland, in Hollum. Het verschil? Een stuurmanswoning heeft slechts één rij uitstekende bakstenen in de voorgevel, een commandeurswoning heeft twee van zulke rijen.

Een boerendeur

Alleen al buiten is de historie van de stuurmanswoning merkbaar. Er zit bijvoorbeeld een boerendeur in: daarvan kan de bovenkant open terwijl de onderkant gesloten blijft. Zo kon de woning vroeger gelucht worden zonder dat er vuil van de straat binnenkwam of er dieren naar binnen konden glippen. Die functie heeft de deur natuurlijk nog steeds: best handig!

Terug in de tijd

Balkenplafonds, antieke tegels en oude schilderijtjes aan de muur – wie de stuurmanswoning binnenstapt, stapt ook een beetje terug in de tijd. Welk detail vind je het leukst: de oude kaart van het Friese Wad, of de haakstok aan het plafond?

Rust

Wat ons meteen opvalt, is het licht in dit huis. De zon schijnt er heerlijk naar binnen en dat geeft een warm gevoel. Samen met de lichte kleuren en de gezellige inrichting stellen we ons zo voor dat je hier helemaal tot rust kunt komen. Zie jij jezelf er al zitten nadat je een zomerdag hebt gespendeerd op het strand? Misschien lees je wel een boek, leg je een puzzel of schilder je de zonnebloemen op de schouw na.

Bedstedes

Vooral de bedstedes in de woonkamer vinden we verrassend. Die zijn namelijk mooi bewaard gebleven, en je kunt er ook nog gewoon in slapen. Dan denk je vast: 'Dat is donker en krap overnachten!', maar niets is minder waar. Je kunt er languit liggen en er zit een raam in dat voor wat licht zorgt. Het gevoel van vroeger dus, maar met nog een beetje comfort van nu. Ben je benieuwd naar hoe de rest van deze stuurmanswoning eruit ziet? Klik dan hier.

Tussen de bloemen

Bij de stuurmanswoning hoort ook een bloemrijke tuin, met uitzicht op de eeuwenoude huisjes in de straat. Hier is het goed toeven. Naar het strand is het nog geen 5 minuten fietsen, dus ook daar kun je de natuur opzoeken. HStuuret kostenplaatje? De vraagprijs voor dit huis is €375.000 k.k.

Huis en tuin
  • Funda, Van der Velde & Hoen Makelaardij
  • Funda, Van der Velde & Hoen Makelaardij