Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een eeuwenoude traditie: de reddingboot op Ameland

'Met paarden een reddingboot naar zee brengen, dat is echt uniek in de wereld.'

Reddingboot Ameland

Het is een machtig schouwspel van púre pk’s. Met vereende krachten trekken twaalf stoere paarden de oude reddingboot op Ameland met materiaalwagen door het dorp en over de hoge duintop richting de Noordzee. Zo gaat het hier al eeuwenlang. Nu alleen nog voor de “show”, al is dit bepaald geen spel. De demonstratie met de reddingboot is een levend eerbetoon aan de lokale cultuurhistorie en aan de hechte band tussen mens en dier, die een onlosmakelijk span vormen op dit Waddeneiland.

Spektakel

Rijen dik staat het op het strand van Hollum. De zee gromt van ingehouden spanning en de vuurtoren, die over dit eiland waakt, knipoogt met vaste regelmaat. Daar waar de duinenrij bijna naadloos overgaat in een strakke zeedijk, hebben zich op dit uur talloze toeschouwers verzameld en in een brede kring opgesteld.

Een groot aantal fans volgt ook lopend, in het kielzog van de “Abraham Fock”. De historische reddingboot van Ameland komt in de verte aan gedaverd, de levensredder in opvallend blauw en wit valt niet te missen, al zou je ‘m niet eens zien. Het immense onderstel ratelt en klettert en zo trekt de karavaan in een ongenadig harde cadans over klinkers en asfalt; de grond onder je voeten dreunt er haast van. Het span imposante viervoeters moet voor de dijk omhoog nog een extra tandje bijzetten, versnelt en houdt halt in het mulle zand.

Spanning al voelbaar

Een lichte onrust was al de hele ochtend voelbaar geweest. In het dorp, bij de bakker, op het parkeerterrein rond de supermarkt. Het zoemde rond: de reddingboot vaart weer uit! Een belevenis van formaat voor zowel eilanders als badgasten die bij de Hollumers onder de huid kruipt en als het ware bij hun DNA hoort.

‘Hoe vaak je dat ratelen ook hebt gehoord,’ zegt een inwoonster die stapvoets met de stoet meefietst. ‘Je vóelt het gewoon van binnen: er staat iets te gebeuren vandaag. Die spanning blijft altijd.’ Ook al is het “maar” show. Het ontzagwekkende ensemble dat tegenwoordig nog zo’n twaalf keer per kalenderjaar uitrukt om een historisch staaltje reddingwerk op zee te laten zien, is tot in de kleinste details op elkaar ingespeeld.

Er wordt tenslotte gewerkt met levende dieren, de voerlui zijn dan ook op en top gefocust, de crew met schippers en walbaas is uiterst geconcentreerd aan het werk.

Verder lezen

Het volledige verhaal over de reddingboot op Ameland lezen? Deze verscheen in de nieuwste zomereditie van Noorderland. Deze editie ligt tot 20 augustus in winkels in heel Nederland en is ook te bestellen via onze eigen webshop.

In deze zomereditie bezoeken we Elfstedenstad Hindeloopen, spreken we de Groningse zanger Arnold Veeman en sommen we de leukste (ui)tips voor deze zomervakantie op. Dit – en nog veel meer! – lees je nu in onze nieuwe zomereditie.

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Jordy van den Berg - Ameland in Beeld