Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de meest idyllische stadjes in het noorden

Ontdek de historische stadjes van Groningen, Drenthe en Friesland. 

idyllische stadjes in het noorden

Wat is Noord-Nederland toch mooi: rust, ruimte en natuur vind je er volop. Toch kun je er ook heerlijk de reuring opzoeken en cultuur snuiven. In deze zeven idyllische stadjes in het noorden is de geschiedenis merkbaar én is er genoeg te doen. Musea, oude kerken, terrassen en historische stadsgezichten: je vind het allemaal in Groningen, Drenthe en Friesland. Heb je al zin om te gaan?

Appingedam

Ze zijn niet te missen: de hangende keukens van Appingedam. Steek een van de bruggetjes in de stad over en je kijkt zo uit op deze houten uitbouwen boven de gracht. Zulke uitkijkjes zijn idyllisch om te zien, maar dat is het hele stadje eigenlijk wel. Niet voor niets verkozen onze lezers Appingedam in 2023 tot de Mooiste Plaats van Noord-Nederland. Hier vind je écht oude gebouwen en is de sfeer gemoedelijk. Ook Museum Stad Appingedam, waar stijlkamers het verleden illustreren, is een bezoek waard.

Meppel

Voor een dagje winkelen kun je prima terecht in Meppel. In de gezellige winkelstraat bevinden zich niet alleen maar ketenwinkels; er zijn juist ook veel boetiekjes. Het is gezellig shoppen terwijl je door de kronkelende klinkerstraten loopt, langs historische panden. Onder de Meppelaren is vooral de Meppeler Toren geliefd: het bijna 45 meter hoge rijksmonument heeft zelfs een eigen volkslied gekregen. Niet gek, want de toren is het oudste gebouw van Meppel. Met een Stedelijk Museum en een Drukkerijmuseum valt er daarnaast genoeg cultuur te snuiven in het stadje.

Coevorden

Als vestingstad is Coevorden een plaatje om te zien. Hier is de geschiedenis echt zichtbaar: zo staat er nog een kasteel in de stad, waar je overigens ook een hapje kunt eten. De tumultueuze geschiedenis van de vestingstad – waar in het verleden veel is gevochten – wordt toegelicht in het Stedelijk Museum Coevorden. Wie met kinderen op pad is kan daarnaast een bezoek brengen aan Plopsa Indoor Coevorden. Dit overdekte attractiepark heeft speeltuinen, attracties en theatervoorstellingen voor de kleinsten.

Dokkum

‘Dokkum is smûk’ zouden de Friezen zeggen. Mooi, gezellig en niet te groot. Voor zo’n klein stadje heeft het echter verrassend veel te bieden: van cultuur en natuur tot gastronomie en design. Strijk neer op een terras aan het water, wandel langs de eeuwenoude panden en waterlopen of neem een kijkje in de Sint-Bonifatiuskerk. De heilig verklaarde Bonifatius stierf in het jaar 754 in Dokkum, waardoor er in het stadje veel verwijzingen naar hem te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de stadsbrouwerij, waar Bonifatiusbier gebrouwen wordt.

Hindeloopen

Hindeloopen hééft het. De kleurrijke setting die schilderachtig en stoer tegelijk is. Monumentaal maar ook vol van leven. Het welvarende handelsstadje aan de boorden van de Zuiderzee groeide uit tot toeristenmagneet aan het IJsselmeer, en volgens onze Noorderland-lezers is het de Mooiste Plaats van Noord-Nederland 2024. Het stadje staat bekend om haar kleurrijke klederdracht en schilderkunst, waar je meer over te weten komt in Museum Hindeloopen. Ook de taal van dit stadje is uniek: zelfs een Fries kan echt Hindeloopers maar moeilijk verstaan.

Harlingen

Met een eigen zandstrand aan de Waddenzee is een vakantiegevoel gegarandeerd bij een bezoek aan Harlingen. Het bruisende havenstadje staat bekend om haar oude binnenstad, havens en authentieke aardewerk – en is dus meer dan alleen een opstapplaats naar de Waddeneilanden. Breng er een bezoek aan Expeditieschip Willem Barentsz – een reconstructie van een 16de-eeuws schip – of museum het Hannemahuis. Ook een wandeling is de moeite waard, bijvoorbeeld door de historische stegen of over het strand. Kun je de zilte zeelucht al ruiken?

Sneek

Als er iets is dat in Friesland vaak op de foto wordt gezet, is het wel de Waterpoort van Sneek. Overigens is de rest van het historische stadje ook foto-waardig: het barokke stadhuis is bijvoorbeeld écht een plaatje. Leuk aan Sneek is het Cultuur Kwartier, waar er met een theater, poppodium en kunstencentrum genoeg cultuur te beleven valt. Daarnaast is er voor de sportievelingen onder ons ook genoeg vermaak in Sneek: in dit watersportstadje kun je bijvoorbeeld varen, suppen, kanoën, waterskiën en zeilen.

Uittips
  • Marloes de Moor, Redactie Noorderland
  • Adobe Stock