Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: eeuwenoud commandeurshuisje op Ameland

Pak de koffers maar, we gaan naar de Wadden!

commandeurshuisje op Ameland

Wegdromen bij bijzondere huizen: wie vindt dat nou niet leuk? Ook op de redactie van Noorderland gaan we regelmatig op zoek naar een echte Funda-parel in het noorden. Kom deze keer met ons mee naar het pittoreske Ameland, waar nu in Nes een eeuwenoud huisje te koop staat: de vroegere woning van een zeekapitein, oftewel een commandeur.

Historisch wonen

Ameland: het duinrijke Waddeneiland dat bekendstaat om haar natuur, strand en recreatiemogelijkheden. In de monumentale huizen op Ameland woonden vroeger kapiteins en walvisvaarders, maar nu worden ze veelal gebruikt als winkels, restaurants en woon- en vakantiehuizen. Zo ook dit idyllische huis in Nes, een van de vier dorpen op het eiland. Het huisje is gebouwd in 1671. Dat is niet alleen vanbuiten te zien, maar ook vanbinnen. Niet voor niets is het een officieel rijksmonument.

In de woonkamer krijg je ongetwijfeld gelijk een nautisch gevoel, door de combinatie van de blauwe en witte kleuren. Ons oog valt ook gelijk op de muur met antieke tegels (mét maritieme tekeningen): hoeveel generaties hebben hier al tegenaan gekeken? Ook het balkenplafond en de authentieke schouw zijn mooie overblijfselen van vroeger.

Authentieke opkamer

We draaien ons om naar de andere kant van de woonkamer. Hier vind je een opvallende houten wand – in authentiek ossenbloedrood – met drie deuren. Achter twee deuren zit een kast verscholen; handig voor servies en snuisterijen. De derde deur onthult een zogenoemde opkamer. Het lijkt wel een bedstede, maar dan een tikje groter en luxueuzer. Wil je nog meer foto's van deze parel op Funda zien? Klik dan hier.

De zomer op Ameland

Bij het huis hoort ook compacte, maar mooie tuin. Zou het niet heerlijk zijn om hier in de zomer te zitten? Uitzicht op authentieke huizen, al dat groen om je heen, de zilte zeelucht door je haren. Als je zin hebt om de hort op te gaan kun je zo de Amelandse dorpen in, naar de zee, lekker wandelen en fietsen, bijvoorbeeld naar 't Oerd: een uitgestrekt natuurgebied en het hoogste punt van Ameland.

Ben je er al helemaal klaar voor om de koffers te pakken en te vertrekken naar Ameland? Let dan wel even op, want om op het eiland te kunnen wonen heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze commandeurswoning is bedoeld voor vaste bewoning en is een fijne plek om te ontsnappen aan de hectiek van het vasteland. Het huisje staat nu te koop voor €285.000 k.k.

Huis en tuin
  • Van der Velde en Hoen Makelaardij
  • Van der Velde en Hoen Makelaardij, Funda