Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: Villa Kakelbont in het groot

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een prachtige villa in het Groningse Usquert, die doet denken aan de kleurrijke Villa Kakelbont uit tv-serie Pippi Langkous. Met een rijke geschiedenis, een prachtig bewaard art-nouveau interieur en een flinke tuin is deze woning een ware parel. 

Parel op Funda
De gevel. Foto: Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs

Een rijke geschiedenis

Wat een plaatje, hè? Deze villa aan de Streeksterweg in Usquert, een dorpje boven in de provincie Groningen, springt meteen in het oog als je door het dorp rijdt. Villa Biwema is in 1903 gebouwd naar een ontwerp van architect Gerrit Nijhuis. Het huis heeft veel jugendstilinvloeden, een kunststroming die tussen 1890 en 1914 erg populair was en ook wel art nouveau genoemd wordt. Nijhuis ontwierp ook het bekende Nieuwsblad van het Noorden-gebouw in de stad Groningen, dat een paar overeenkomsten deelt met Villa Biwema: zo zijn de houten entrees nagenoeg hetzelfde.

Entree in art nouveau-stijl. Foto: Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs

Oude details

Deze architectonische parel is duidelijk met liefde voor oude pracht gerestaureerd. Er is nog veel bewaard gebleven: de glas-in-loodramen, de gedecoreerde plafonds, de marmeren vloer in de hal en zelfs de keukenkastjes zijn nog van toen. Met al deze details straalt het huis een rust uit die bijna doet verlangen naar vroeger. Zie je jezelf al zitten in een luie stoel bij het grote raam, lekker met een boek? Het huis telt verder maar liefst vier badkamers en vijf slaapkamers, waarvan één nog een ouderwetse bedstee heeft. Via deze link kun je meer zien van Villa Biwema.

De woonkamer. Foto: Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs

Houtsnijwerk

Buiten pronken er een veranda, balkon en entree met prachtig houtsnijwerk. Het is een bonte boel buitenom Villa Biwema: met de witte gevel, rode steentjes en het groen-wit geschilderde hout valt het huis gelijk op. Tegelijkertijd gaat het ook op in de groene omgeving, alsof het huis echt op dit plekje hoort te staan. En dat is natuurlijk ook zo, na meer dan 120 jaar!

Het balkon met uitzicht op de tuin. Foto: Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs

Weidse tuin

Wij zien onszelf al een kopje koffie drinken – met de pinken omhoog! – op de veranda of het fraaie balkon, dat mooi uitzicht biedt over de grote tuin. Het perceel is maar liefst 7.000 vierkante meter groot en heeft zelfs een eigen lange oprit. De auto parkeer je in het voormalige koetshuis. Klinkt luxe, toch? De villa kost wel een lieve duit – maar liefst €950.000 k.k –, maar daar krijg je wel meer dan 400 vierkante meter aan pracht en praal voor terug.

Huis en tuin
  • Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs, Funda
  • Brandsma | De Jong Makelaars & taxateurs, Funda