Recente artikelen
-
Cultuur |Cranberry's plukken op Terschelling: 'Dit is echt een erebaan'Geen kerstdiner is compleet zonder cranberry's. Maar vóórdat het rode goud als compote of jam op je bord ligt te pronken, zijn er al gigantisch veel manuren vooraf gegaan aan oogst en productie. Ontzagwekkend handwerk van een team ervaren eilanders. Terschellingers wel te verstaan. Want "hun" cranberry is een eeuwenoude eilandtraditie. Noorderland ging een dag mee plukken.
-
Cultuur |Emmen uitgeroepen tot meest onaantrekkelijke woonplaats van Nederland – is dat terecht?Emmen eindigt voor de tiende keer op rij onderaan in de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten, die gisteren verscheen. Het oordeel? 'Emmen is, in vergelijking met de 50 grootste gemeenten in ons land, een beroerde plaats om in te wonen', aldus de samenstellers. Maar is dat wel zo? Noorderland nam de proef op de som en ging op pad in "de vlinderstad van het noorden".
-
Mensen |In gesprek met dokter en schrijver Sander de Hosson: ‘Wie de dood ziet, ziet het leven’Iedereen wil het leven graag vieren. Gelukkig zijn, zich omringd voelen door dierbaren. Plannen maken voor de toekomst. Maar wat als “later” wegvalt na een slechtnieuwsgesprek? Wat de bevlogen Groningse longarts en schrijver Sander de Hosson betreft weegt de kwaliteit van het nog resterende leven veel zwaarder dan de duur ervan. ‘Ik zie patiënten die dagelijks rondjes rijden op het parkeerterrein van het ziekenhuis, terwijl ze misschien beter rondjes door het bos zouden kunnen maken, samen met hun geliefden.’
-
Natuur |Het Voorsterbos: een paddenstoelenparadijs in de polderIn hoge, waterdichte schoenen stappen we door een wereld die is getransformeerd tot sprookjesbos. In het Voorsterbos lijken stammetjes en takken lukraak uit een reuzenhand gevallen, als spelers in levend mikado. Verweerd steen en bomen met bemoste voeten dragen elk hun eigen schimmels, die zich er vorstelijk hebben gesetteld. Het natuurlijk verval is al ingezet, maar niet nadat het bonte paddenstoelenlegioen nog een feestelijk slotakkoord voor ons heeft opgetuigd.
-
Mensen |Sander de Hosson: 'Voeg vooral léven toe aan je dagen'Iedereen wil het leven graag vieren. Gelukkig zijn, zich omringd voelen door dierbaren. Plannen maken voor de toekomst. Maar wat als “later” wegvalt na een slechtnieuwsgesprek? Wat de bevlogen Groningse longarts en schrijver Sander de Hosson betreft weegt de kwaliteit van het nog resterende leven veel zwaarder dan de duur ervan. ‘Ik zie patiënten die dagelijks rondjes rijden op het parkeerterrein van het ziekenhuis, terwijl ze misschien beter rondjes door het bos zouden kunnen maken, samen met hun geliefden.’ In het nieuwste herfstnummer van Noorderland spraken we met hem.
-
Natuur |Op pad in De Onlanden: van onland tot wonderlandEeuwen geleden doorkruisten monniken dit zompige land al, onderweg van Aduard naar de kloosterbroeders in Vries. Onherbergzaam onland, geen plek voor pony’s of Schotse Hooglanders. Hooguit een wolf zou zich op die onafzienbare vlakte van lage veengronden wagen. En moet je nu eens zien én horen: De Onlanden transformeerde tot wonderland.
-
Routes |Wandelen op het plankenpad in het Dwingelderveld: 'Ik vond die gewone bospaden zó saai'Onze schoenen roffelen over de strak gespannen gaasmat van het vlonderpad. Deze wandelroute brengt bezoekers “over water” en is een van de populairste plankenpaden die Drenthe rijk is. Lekker speels en ’n tikje avontuurlijk. Dankzij het geslaagde ontwerp van toenmalig boswachter van Staatsbosbeheer Joris Driehuis: ‘Ik vond die gewone bospaden zó saai.’
-
Cultuur |Het "wilde oosten" van Drenthe: een charmeoffensief voor de VeenkoloniënDenkend aan Drenthe zie je… heide, hunebedden en brinkdorpen met Saksische boerderijen. Maar er is zoveel méér dat deze provincie kenmerkt. Denk aan het “wilde oosten” van de turfstekers, met z’n Veenkoloniën en kanaaldorpen. Rechttoe rechtaan. Een landschap geboetseerd door mensenhanden. Soms rauw, maar nooit saai. Een boeiende streek die volgens Elise Kerner en Chris Bol meer credits verdient.
-
Mensen |Janine Abbring: 'Onzekerheid maakt me juist goed in mijn vak'Een boshuisje in Drenthe. Ja, dat is wat ze zoekt. Zo’n lief, tussen ’t groen verstopt plekje als cocon om je terug te trekken. Ooit komt het ervan, dat weet Janine Abbring zeker. Want hier liggen haar roots. De bekende tv-vrouw heeft de hectiek van het Hilversumse nodig om carrière te maken, maar voelt zich diep verbonden met het noorden. ‘Vóórdat de Lelylijn er ligt, moet ik zorgen dat ik me er gesetteld heb.’
-
Mensen |Lutz Jacobi: 'Men verwijt mij weleens dat ik te klein denk'Als iemand passie voor de natuur predikt is het Lutz Jacobi wel. Gedreven waar nodig, fel als het moet, bijt de “groenste politicus” van Nederland zich vast in taaie dossiers waar het Waddengebied een politieke speelbal dreigt te worden. Gefrustreerd raakt de “Waddenkoningin” niet. ‘Ik word er alleen maar vechtlustig van.’