Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Terug naar toen: ken jij de krentewegge nog?

Van een traditionele poppeslok in Friesland tot slapende baby’s in een Gronings lutje potje: Noorderland reist terug in de tijd en beschrijft regelmatig typische tradities en -gebruiken van vroeger. Vandaag is de spotlights: de ouderwetse krentewegge. 

Krentewegge

Terwijl de kraamvisite in Friesland vroeger van een poppeslok genoot, was het in sommige delen van Drenthe en Overijssel gebruikelijk om een krentewegge bij de geboorte te geven en te eten. Weer eens wat anders dan beschuit met muisjes! Maar wat is een krentewegge precies? En wat hield dit gebruik precies in? De redactie van Noorderland zocht het uit.

Geboortegeschenk

Een krentewegge was een luxe krentenbroodje, vaak gemaakt van melk, boter, krenten, rozijnen en sukade. Zodra er een kleine geboren was, namen familie en vrienden krentewegges voor de kersverse ouders mee. Dat werd gezien als een teken van liefde en een hechte band en vriendschap: je stond vaak urenlang in de keuken om dit broodje te maken. Het was dus een vrij (tijds)intensief kraamcadeau.

Anderhalf meter lang

Bij het maken van zo'n krentewegge pakten men, en vooral welgestelden, vaak flink uit: een krentewegge van anderhalf meter lang en zo’n 20 kilo zwaar werd gezien als “normaal”. Het was overigens gebruikelijk om de kraamvisite een deel van hun eigen gegeven krentewegge te laten eten en een ander deel ervan weer mee naar huis te geven. En dat was maar goed ook: soms ontvingen de ouders wel tien tot twintig krentenbroodjes. Je begrijpt: al die broodjes kwamen na een tijdje hun neuzen uit.

Anno 2024 wordt vaak alleen nog op het platteland een krentewegge bij een geboorte – of andere feestelijke gelegenheid – gegeven. Daarvoor hoeft men niet meer urenlang in de keuken te staan: je kunt het brood nu ook bij veel bakkers kant-en-klaar kopen. Dat scheelt weer!

Cultuur
  • Historisch Centrum Overijssel