Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk herfstrecept: romige kastanjesoep met paddenstoelen

Van dit recept krijg je pas écht een herfstgevoel: kastanjesoep met paddenstoelen. Daar lik je je vingers bij af! Je maakt 'm romig met crème fraîche, terwijl de combinatie van kastanjes en paddenstoelen de soep echt een eigen smaak geeft. Je kunt er spekjes aan toevoegen, maar dit ook weglaten voor een vegetarische soep. 

Kastanjesoep

Ingrediënten:

  • 200 gram gekookte kastanjes (voorverpakt uit de natuurwinkel of zelf gekookt)
  • 200 gram shiitake paddenstoelen
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 100 gram eekhoorntjesbrood
  • 100 gram cantharellen
  • 100 gram spekjes (optioneel)
  • 3 takjes tijm
  • 1/2 rode ui
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 milliliter crème fraîche
  • olijfolie

Zo maak je kastanjesoep met paddenstoelen:

  1. Snipper de ui en snijd de paddenstoelen in stukjes. Houd 1/5 deel van de paddenstoelen apart voor de garnering van de soep.
  2. Fruit de ui in een eetlepel olijfolie totdat de snippers glazig zijn, en voeg dan ook de paddenstoelen toe.
  3. Wanneer de paddenstoelen zo'n 5 minuten hebben meegebakken, kun je er ook de tijm en de gekookte kastanjes aan toevoegen. Schep het geheel goed door elkaar en voeg de bouillon toe.
  4. Laat de soep rustig koken. Na 15 minuten kun je het geheel pureren tot een gladde soep.
  5. Voeg de crème fraîche aan de soep toe, roer het goed en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  6. Als je spekjes aan de soep toe wilt voegen, bak deze dan met wat olie in een pan. Laat ze vervolgens uitlekken op een keukenpapiertje.
  7. Bak nu de paddenstoelen met wat olie in een pan en breng ze op smaak met peper en zout. Blijf de paddenstoelen doorscheppen tot er vocht vrij begint de komen. Haal ze dan van het vuur.
  8. Verdeel de soep in diepe borden en garneer de soep met de gebakken spekjes en paddenstoelen.
Culinair
  • Sameneenkoekopen
  • Adobe Stock