Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland zocht uit: waar komt het Friese woord 'poppeslok' vandaan?

'Ik gean op poppeslok.'  Oftewel: 'Ik ga op kraamvisite.' Wanneer er in Friesland een kleine is geboren, kunnen de kersverse ouders vaak rekenen op poppeslok (kraambezoek). Maar hoe is dit typisch Friese woord eigenlijk ontstaan? Noorderland zocht het uit. 

Poppeslok

Poppeslok

In Friesland wordt het kraambezoek vaak een poppeslok genoemd. Maar waar komt deze liefkozende naam, en deze Friese traditie, eigenlijk vandaan? Voor het ontstaan ervan gaan we even weer terug in de tijd.

Friese traditie

De komst van een kleintje wordt vaak gevierd met beschuit met muisjes, een gebruik dat ontstond bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938. In de provincie Friesland kon de kraamvisite vroeger rekenen op een nog andere, eeuwenoude traditie. Bij de geboorte stond namelijk ook traditiegetrouw een fles sterke drank op tafel waar men een zogenoemd "poppeslokje" – poppe is Fries voor baby – van nam. Hiermee werd geproost op de geboorte van het kind. Niet alleen het kraambezoek genoot hiervan, maar vaak nam de kraamvrouw zelf ook een slok om, zo luidt het verhaal, weer wat aan te sterken na de bevalling.

Kandeel en boffert

Vaak bestond de poppeslok uit kandeel, een romig drankje op basis van brandewijn, kaneel, kruidnagel en rauwe eieren. Daarbij werd meestal ook een stukje boffert – typisch Fries tulbandbrood, in Groningen ook wel bekend als de poffert – geserveerd.

Was er een Fries famke geboren? Dan verscheen er een suikerboffert op tafel. Bij de geboorte van een jongen werd er een boffert met krenten gegeten.

De ouderwetse poppeslok – de gewoonte om dus sterke drank bij de geboorte te drinken – is geen standaard gebruik meer in Friesland. In sommige delen van de provincie wordt nog wel traditiegetrouw een boffert bij de geboorte geserveerd. Weten we dat ook weer!

Cultuur
  • Adobe Stock