Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eropuit: 3 betoverende herfstwandelingen in Noord-Nederland

Regenlaarzen aan, paraplu mee en sjaal om. We sommen drie herfstwandelingen op die prachtig zijn; van een tocht door hét vogelparadijs van 't noorden tot een wandeling door een Fries sprookjesbos. Met deze routes beleef je het najaar op z'n best!

Herfstwandelingen

Veelzijdigheid van het Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je een van de grootste natuurgebieden van Nederland en zelfs een van de belangrijkste in heel Europa: Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit gebied wordt maar liefst 6000 hectare aan heide, stuifzand, bos en graslanden met elkaar afgewisseld.

Ontdek deze veelzijdigheid zelf: met de Grote Bos- en Duinroute van Staatsbosbeheer (volg de rood-witte paaltjes) maak je al wandelend over slingerweggetjes en bospaden kennis met dit nationale park. Het natuurgebied is vooral in het najaar prachtig, want dan is het bos gehuld in prachtige herfstkleuren en vind je er veel paddenstoelen.

Heb je een viervoeter? De hond is – mits aangelijnd – op veel delen van deze wandelroute welkom. Een mooie wandeling voor mens én dier dus.

Scholekster. Foto: Adobe Stock

Vogelparadijs van het noorden 

Het Lauwersmeer, een Nationaal Park op de grens van Groningen en Friesland, wordt ook weleens een "eldorado voor vogels" genoemd. Er leven namelijk honderden verschillende vogelsoorten. Vooral in het najaar is het er een drukte van jewelste, want dan is het Lauwersmeer een tussenstation voor veel trekvogels. Ook de zeearend heeft zich definitief in dit natuurgebied gevestigd.

Een vogelparadijs bij uitstek dus, en dat ontdek je zelf met deze speciale Vogelroute van Staatsbosbeheer, een wandeling die zo’n 6 kilometer lang is. Je komt langs bossen, rietvelden, grasvlaktes en open water. Halverwege de tocht word je getrakteerd op een van de mooiste uitzichten over het Lauwersmeer waar je veel vogels – vanuit vogelkijkhutten – kunt spotten. Neem dus zeker een verrekijker mee.

De Slotplaats. Foto: Adobe Stock

Het sprookjesbos van De Slotplaats

Op Landgoed De Slotplaats in het Friese dorp Bakkeveen kun je heerlijk wandelen door het prachtige Sterrenbos. Maar wie denkt dat dit alleen maar een mooi natuurgebied is, zal blij verrast worden door de vele geheimen die het landgoed herbergt. Trek je wandelschoenen dus aan en ontdek met deze route alle historische plekken die diep in het sprookjesachtige bos verscholen liggen. Zo kom je pingoruïnes tegen, allerlei beelden en kunstwerken, een bijzondere sterrenschans en loop je over eeuwenoude boslanen die vroeger de "snelwegen" van Friesland waren.

Deze bosroute is zo'n 6 kilometer lang en eindigt bij restaurant De Slotplaats, waar je na je wandeling weer met blosjes op de wangen op adem kunt komen en wat lekkers kunt eten. Warme choco mét slagroom toe dus!

Routes
  • Adobe Stock