Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: zo maak je écht lekkere gehaktballen

Wie houdt er nou niet van een goede gehaktbal? De redactie van Noorderland zette wat tips voor je op een rij om een écht geslaagde gehaktbal te maken, samen met een recept om zelf mee aan de slag te gaan. Smullen maar!

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 1/2 liter runderbouillon
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 40 gram paneermeel
  • boter om in te braden
  • peper, zout, nootmuskaat en (verse) peterselie naar smaak

Zo maak je de gehaktballen:

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Kneed het gehakt – met de hand – samen met de kruiden, het ei, de ui en het paneermeel. Blijft het mengsel te nat? Dan kun je wat extra paneermeel toevoegen.
  3. Rol zo'n zes ballen van het gehakt. Laat deze vervolgens een uurtje in de koelkast rusten.
  4. Zet een braadpan op hoog vuur en verwarm hierin de boter. Voeg de gehaktballen toe en bak deze rondom bruin. Daarna kun je de bouillon aan de pan toevoegen en de ballen nog 15 tot 20 minuten afgedekt laten sudderen op laag vuur.
  5. Serveer de gehaktballen bijvoorbeeld met smeuïge aardappelpuree. Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken: roer er dan wat bloem doorheen om het in te laten dikken. Eet smakelijk!

Tips voor het maken van gehaktballen:

  • Bij gehaktballen kun je het best kiezen voor half-om-halfgehakt: dat is vet genoeg, maar niet té vet. Je kunt ook mager gehakt gebruiken, maar dan zit de kans er dik in dat de ballen een beetje droog uitslaan. Wil je toch graag met mager vlees aan de slag, dan is het aan te raden om de gehaktballen niet te lang te garen, zodat ze nog een beetje smeuïg blijven.
  • Daarnaast is een juiste temperatuur van de ingrediënten en de pan belangrijk. De ingrediënten dienen goed koel te zijn, anders smelten de vetten al voordat de gehaktbal überhaupt in de pan ligt. Laat de gehaktballen dus een uurtje in de koelkast rusten voordat je ze gaat bakken.
  • Uiteraard verdienen je ballen de nodige kruiden. Het standaard kruidenmengsel dat voor gehaktballen gebruikt wordt bestaat uit peper, zout, nootmuskaat en peterselie, maar uiteraard kun je naar smaak allerlei andere kruiden toevoegen. Hierbij is het wel belangrijk om erop te letten dat het mengsel goed bindt.
  • Een trucje om het rollen van de ballen gehakt wat minder plakkerig te maken, is om je handen in te smeren met olijfolie. Hierdoor plakt het gehakt niet aan je handen, en ben je dus zo klaar met het rollen.
Culinair
  • Miljuschka, Esther van Kookfans
  • Adobe Stock