Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wonen en werken in Noord-Nederland: waar word je gelukkig van en wat is belangrijker?

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek nam de werkloosheid in Nederland in 2024 het meeste toe in Drenthe en Groningen. De oorzaken hiervoor lopen uiteen, maar een betere vraag is misschien: wat voor banen zijn er wél beschikbaar, als je in deze regio woont (of wilt komen wonen)? Dat deze regio aantrekkelijk is om te vertoeven, weet menig Randstedeling. Maar hoe zit het met werk, en hoe maak je meer kans op de arbeidsmarkt in het algemeen? Een aantal tips. 

Wonen en werken in Noord-Nederland

Vacatures die weinig tot geen diploma's eisen  

In deze mooie provincies bestaat veel werkgelegenheid in de groenvoorziening. Hoveniers, boomverzorgers en algemene medewerkers in deze sector kunnen bij wijze van spreken morgen aan de slag. In deze branche heb je wel een streepje voor met een VCA-diploma, dat kennis en inzichten geeft met betrekking tot veiligheid op de werkvloer. Daarop bestaan intussen veel varianten, zoals VIL VCU.

Dit VCA-diploma is speciaal in het leven geroepen voor medewerkers van een uitzendbureau die verantwoordelijkheid dragen voor het plaatsen van personeel bij opdrachtgevers, hetgeen ook in Groningen, Friesland en Drenthe veel voorkomt. Met andere woorden: in de open lucht werken is hier een optie, en het halen van de nodige diploma’s verrijkt je speelveld op de arbeidsmarkt. Ook in andere bedrijfstakken is VCA een gewild diploma.

Gelukkig wonen in het noorden of leven met stress in de drukke Randstad? 

Er staan diverse andere vacatures open voor werk dat niet op een kantoor, maar buiten of in een fabriekshal plaatsvindt. Naar monteurs, machinisten, allerlei soorten chauffeurs en ook schoonmakers is veel vraag. Het is veelal nobel, nuttig werk waar weinig tot geen scholing voor nodig is - behalve misschien een VCA-diploma, maar die haal je snel - en waarvan je in veel gevallen meteen resultaat ziet. Is het dan zo erg dat je gevoelsmatig misschien een 'niveau lager' werkt? Het antwoord luidt nee.

Sterker nog, je plukt er de vruchten van. Je woont in een prachtige provincie en blijft verschoond van de stress waaraan veel mensen met geschoolde baan blootstaan. Zie het zo: je doet werk dat niet altijd even creatief of afwisselend is, maar je woont mooier dan in de Randstad. Uiteindelijk draait het voor veel mensen daarom. Van zogenaamde status word je niet per se gelukkig. Van een idyllisch uitzicht, rust en ruimte wel. Ben je dus op zoek naar werk in Noord-Nederland en kun je niks vinden dat bij je oorspronkelijke opleiding past, dan is het een kwestie van je blik verruimen en flexibel zijn. En je focussen op de mooie omgeving waarin je dagelijks thuiskomt.

Huis en tuin
  • Sendar Media
  • Anna Shvets via Pexels