Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma weet wel raad: grootmoeders middeltjes tegen keelpijn

In het najaar hebben de meeste mensen er wel eens last van: verkoudheid. Daar komt vaak een zere keel bij kijken, wat natuurlijk erg vervelend is. Gelukkig weet oma raad. De redactie van Noorderland zette zes middeltjes tegen keelpijn voor je op een rijtje, zoals grootmoeder ze ook zou adviseren. 

Keelpijn

Honing

Honing heeft een antibacteriële, ontstekingsremmende en verzachtende werking op de keel. Het kan daardoor een fijne remedie zijn bij keelpijn, en ook nog eens lekker: je snoept het zo van een lepel.

Zout water

Het is niet zo lekker, maar het brengt verlichting bij keelpijn om te gorgelen met zout water. Dat reinigt namelijk de keel. Roer een theelepel zout door een glas warm water, gorgel voor een halve minuut en spuug het weer uit. Doe dit maximaal drie keer per dag.

Augurken in sap. Foto: Adobe Stock

Augurkensap

Het sap van augurken is erg zout. Daardoor heeft het drinken van dit sap een vergelijkbare werking als het gorgelen met zout water: het hoge zoutgehalte heeft een antibacteriële werking. Het drinken van augurkensap brengt echter maar kort verlichting, en kun je niet te vaak herhalen. Je krijgt namelijk snel te veel zout binnen wanneer je vaak het sap drinkt. Dit middeltje is dus vooral fijn voor mensen die dol zijn op augurken.

Warme dranken

Het is belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft wanneer je verkouden bent. Drink minstens 2 liter water per dag, want water helpt met de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast biedt het drinken van kruidenthee verlichting bij een zere keel of keelontsteking. Kamillethee en gemberthee hebben bijvoorbeeld ontstekingsremmende eigenschappen.

Kastanjebladeren

Je hoort het niet vaak, maar ook tamme kastanjes kunnen helpen bij keelpijn. De bladeren van de boom bevatten namelijk extracten met slijmoplossende eigenschappen, die zelfs in sommige hoestdranken worden gebruikt. Het kan dus zeker geen kwaad om wat gepofte kastanjes te eten, maar vooral de bladeren van de tamme kastanje hebben een heilzame werking: daar kun je thee van trekken.

Stomen

Stomen kan een uitkomst zijn wanneer je het vastzittende slijm in je keel op wilt lossen. Vul een grote kom met heet water en ga er met je gezicht boven hangen. Leg een theedoek over je heen zodat de stoom niet ontsnapt, maar pas daarbij wel op dat je je niet brandt aan het hete water. Je kunt daarnaast in bad gaan of warm douchen, want ook dan komt er warme stoom vrij.

Huis en tuin
  • Benu, Kookfans, BlijTijds
  • Adobe Stock