Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zummerbühne kondigt nieuw theaterspektakel aan: Gronieken komende zomer te zien

Na het succes van Hollands Hoop, Ripperda en De Grote Vloed komt theatergezelschap Zummerbühne met een nieuwe voorstelling: volgend jaar zomer is Gronieken te zien, met acteur Marcel Hensema in de hoofdrol. De kaartverkoop is vandaag gestart. 

Gronieken

Leeg canvas

Gronieken is volgend jaar zomer te zien in Meerstad, een dorp in het oosten van Groningen. 'Na drie keer spelen bij schilderachtige dorpjes, zoals Oosterwijtwerd en Maarhuizen, vraagt Gronieken om een ander type locatie,' vertelt componist Reinout Douma, die de muziek voor de voorstelling verzorgt. 'De voorstelling speelt zich straks af op een zandvlakte, een abstracte ruimte die werkt als een leeg canvas. De zandvlakte is een perfecte plek voor spannende beelden en fantasie. Je waant je straks in een totaal andere, nieuwe wereld.'

Opmerkelijke vondst

Een archeologische vondst in de zomer van 2023 vormde de basis van deze nieuwe muziektheatervoorstelling. Toen vonden archeologen tijdens werkzaamheden aan de Grote Markt in Groningen een opmerkelijk kistje, met daarin fragmenten van eeuwenoude perkamenten. Deze geschriften werpen mogelijk een nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van Noord-Europa.

Marcel Hensema

De Groningse acteur Marcel Hensema werd geraakt door de vondst en de teksten. Hensema speelde mee in de eerste productie van Zummerbühne – Hollands Hoop in 2022 – en is mede-initiatiefnemer van Zummerbühne. 'Ik ben altijd al gefascineerd geweest door geschiedenis, maar de schoonheid en impact van deze teksten maakt het echt bijzonder om hieraan mee te mogen werken,' vertelt Hensema. 'Met Gronieken willen we een mogelijk vergeten verleden een plek geven in het heden en laten zien hoe deze oude verhalen nog steeds relevant zijn. Ze verbinden ons met wie we vandaag de dag zijn.'

Gronieken is van 13 augustus tot en met 14 september 2025 te zien. Tickets voor de voorstelling zijn vanaf nu te koop via de website van Zummerbühne.

Afgelopen zomer was De Grote Vloed te zien. Foto: Nienke Maat

Over Zummerbühne

Zummerbühne produceert ieder jaar grootschalige muziektheatervoorstellingen op locatie, telkens op een andere plek in de provincie Groningen. Gronieken is na de succesvoorstellingen Hollands Hoop, Ripperda en De Grote Vloed de vierde productie van Zummerbühne.

Cultuur
  • Zummerbühne
  • Sebastiaan Rodenhuis