Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het is bijna herfstvakantie: 3x uittips om de natuur in te duiken

Het is weer zover: de herfstvakantie komt eraan. Dat betekent dat het tijd is om een leuke herfstmarkt te bezoeken, paddenstoelen te gaan zoeken of te wandelen in het bos. Gelukkig worden er in het noorden allerlei herfstige activiteiten georganiseerd tussen 26 oktober en 3 november. Leuk voor jong én oud! 

Herfstvakantie

OERRR-dagen

Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de meest stille gebieden in Nederland, uitgeroepen tot Nationaal Park en tevens het grootste natte heidegebied van Europa. Hier kun je terecht voor een heerlijke herfstwandeling, maar ook voor allerlei vermaak tijdens de herfstvakantie. Bezoekerscentrum Dwingelderveld organiseert namelijk verschillende activiteiten, geschikt voor jong én oud. Handig als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit om samen met de (klein)kinderen te ondernemen.

Ga bijvoorbeeld mee met een paddenstoelenwandeling, een herfstontdektocht, wildwandeling of ga creatief aan de slag met wol en hout tijdens de zogenoemde OERRR-dagen. Kijk voor de agenda en meer informatie over de activiteiten op de website van het bezoekerscentrum. Daar kun je je ook opgeven voor de workshops, tochten en wandelingen.

OERRR-dagen. Foto: Gerke van de Hoef via Natuurmonumenten

Gaasterlandse Natuurweek

In de herfstvakantie vindt de Gaasterlandse Natuurweek plaats, met allerlei leuke en leerzame natuuractiviteiten voor jong en oud. Het evenement wordt afgetrapt met een markt bij Manege Gaasterland in Harich op zondag 20 oktober, gevolgd door een activiteitenweek tussen 26 oktober en 2 november. Tijdens de markt op 20 oktober staan er langs de Hoofdlaan in het bos allerlei kraampjes waar je duurzaam en fairtrade kunt winkelen, maar ook inspiratie kunt opdoen om bijvoorbeeld biologisch te tuinieren of duurzamer te leven.

Op de andere dagen worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals paddenstoelenexcursies, herfstwandelingen en workshops. De entree is gratis. Kijk voor meer informatie over het programma op de website van de Gaasterlandse Natuurweek.

Dagje Oranjewoud

Zin om cultuur én natuur te combineren op je dagje weg? Dan raden we een bezoek aan Oranjewoud aan. De koninklijke bossen van het gelijknamige landgoed zijn een plek waar natuur, geschiedenis en cultuur samenkomen. Trek de wandelschoenen aan en laat je meevoeren langs statige lanen en een bosrijke omgeving. Voeg ook vooral Museum Belvédère in Oranjewoud toe aan je route: dit museum bestaat in november 20 jaar en viert dat met een nieuwe tentoonstelling.

De tentoonstelling, Het gedroomde museum - de eigen collectie als reflectie is een combinatie van de vaste collectie en bijzondere bruiklenen uit bevriende particuliere collecties. Hiermee wil het museum een dialoog creëren tussen hun vaste werken en (inter)nationale topstukken. Daarnaast wil het laten zien hoe een blik op kunst door de jaren kan veranderen én verrijken. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Natuur
  • Natuurmonumenten
  • Hoofdfoto: Rene Koster via Natuurmonumenten