Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Menkemaborg in Groningen bekroond met twee Michelinsterren

Drie hoeraatjes voor de Menkemaborg in het Groningse dorp Uithuizen! De museumborg heeft maar liefst twee Michelinsterren ontvangen, en is daarmee, volgens de Michelin-reisgids, echt 'een omweg waard'. 

Menkemaborg

De omweg waard

Museum Menkemaborg is de enige bestemming in de provincie Groningen die maar liefst twee sterren heeft gekregen.

De Michelin-reisgids – speciaal gemaakt voor de nieuwsgierige reiziger die niet alleen een bezienswaardigheid wil bezoeken, maar de plek ook volledig wil begrijpen en beleven – kent jaarlijks allerlei bezienswaardigheden over de hele wereld sterren toe. De sterren worden ieder jaar door een team van redacteuren en auteurs toegekend op basis van verschillende criteria. Eén ster betekent 'een bezoek waard', twee sterren 'een omweg waard' en drie sterren 'de reis waard'.

Michelin roemt het kasteel, ten oosten van het Groningse Uithuizen: 'Het interieur is smaakvol ingericht en ademt de sfeer van het adellijke leven in de provincie in de 17de en 18de eeuw. Interessant zijn het kabinetorgel (uit 1777), de verzamelingen Chinees porselein (uit de 17de eeuw) en het hemelbed naar een ontwerp van de beroemde Franse architect Daniёl Marot. De Hollandse renaissance- en baroktuin van de borg omvat een leuke doolhof voor jong en oud, en een mooie boomgaard en moestuin.'

'Grote waardering'

Volgens het team van de museumborg is de toekenning van de twee Michelinsterren een ware kers op de taart. 'Ons team werkt dagelijks aan een kwalitatief bezoek aan het museum en de tuinen. Wij zien dit keurmerk dus als een grote waardering,' aldus Afiena van IJken, directeur van de Menkemaborg.

De tuin van de Menkemaborg. Foto: Adobe Stock

Over de Menkemaborg

De Menkemaborg werd in de 14de eeuw gebouwd en heeft door de eeuwen heen heel wat adellijke families – zoals de familie Alberda – een royaal onderdak geboden. Het borggebouw onderging in 1700 een drastische verbouwing, maar is daarna nauwelijks meer veranderd en geeft dus een goed beeld van het vroegere adellijke leven in Groningen. De borg is van dinsdag tot en met zondag – van 10.00 tot 16.00 uur – geopend voor publiek.

Cultuur
  • Menkemaborg
  • Adobe Stock