Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9x de leukste herfstmarkten in Friesland, Groningen en Drenthe

Pompoen, herfstbock, paddenstoelen en de geur van versgebakken appeltaart: het is weer najaar! Noorderland zet de leukste herfstmarkten in het noorden voor je op een rij, zodat je vanzelf in die heerlijke herfstsferen komt.

Herfstmarkten

Stoofperenfeest

Het is een bijzondere locatie in Drenthe: de 7 kilometer lange Dokter Larijweg in Ruinerwold met aan beide kanten stoofperenbomen, geflankeerd door prachtige Saksische boerderijen. Deze plek vormt ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober – dit jaar op 5 oktober – het decor voor de traditionele perenpluk. Tegelijkertijd vindt het gezellige Stoofperenfeest met foodtrucks en herfstkraampjes plaats op de boerenerven langs deze bekende “perenweg”. Gezelligheid gegarandeerd!

Oogstfeest

Op zaterdag 12 oktober wordt bij de botanische tuinen van De Kruidhof in Buitenpost het tuinseizoen op feestelijke wijze afgesloten met de traditionele Oogstdag. Geniet van de herfst op deze gezellige dag vol activiteiten: er is een markt, een fruitshow en proeverijen van allerlei huisgemaakte kruidenlikeuren. Voor de kleintjes is er pompoensnijden en bezoekers kunnen herfstboeketten laten samenstellen.

Foto: Adobe Stock

Gaasterlandse Natuurweek

Van zondag 20 oktober tot en met zaterdag 2 november – in de noordelijke herfstvakantie – vindt de Gaasterlandse Natuurweek plaats. De week wordt afgetrapt met een gezellige herfstmarkt bij Manege Gaasterland in Harich: daar staan allerlei kraampjes waar je kunt winkelen, maar ook inspiratie kunt opdoen om bijvoorbeeld biologisch te tuinieren of duurzamer te leven. Op de andere dagen worden er allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals paddenstoelenexcursies, herfstwandelingen en workshops.

Orveltermarkt

Op zondag 20 oktober wordt de Dag van het Ploegpaard in Orvelte georganiseerd. Aanschouw gedurende deze dag tal van grote trekpaarden die op authentieke wijze het land rondom Orvelte ploegen. Ondertussen vindt op de brink in het dorp een gezellige herfstmarkt plaats met een gevarieerd aanbod; van mooie accessoires tot lekkere streekproducten. De winkels, musea en restaurants zijn op deze dag ook geopend. Bekijk dus de Orvelter Schaapskudde, loop bij de ambachtelijke klompenmakerij naar binnen of geniet van ouderwetse pannenkoeken bij Professor Pannenkoek.

Foto: Adobe Stock

Herfstmarkt Borger

Struin langs talloze kraampjes in een gezellige setting: op zaterdag 26 oktober strijkt een herfstmarkt neer in het pittoreske Drentse dorp Borger. In de Torenlaan en op het Marktplein verzamelen tientallen standhouders zich met een divers aanbod: van tweedehands pareltjes tot mooie najaarsdecoratie voor in de tuin en van natuurlijke verzorgingsproducten tot handgemaakte woonaccessoires. Ook staan er kraampjes met lekker eten en drinken, veelal gemaakt van ingrediënten uit de regio.

Taribush Festival

Op zaterdag 26 oktober gaat de wintertijd in. Daar wordt bij stilgestaan op het Taribush Wintertijdfestival, een intiem en sfeervol festival in Nationaal Park Dwingelderveld. Bezoekers kunnen overdag herfstwandelingen door het park maken. Onderweg genieten ze van livemuziek en warme dranken. Vanaf de namiddag ontvouwt zich een programma vol intieme huiskameroptredens, theatervoorstellingen en kampvuursessies. Daarmee is Taribush een wandelevenement en een muziek- en theaterfestival in één.

Foto: Marketing Groningen

Magisch Samhain

Geesten, piraten en tijdreizigers: ze verschijnen allemaal in Vesting Bourtange tijdens Magisch Samhain, een eeuwenoud feest dat de seizoenswisseling en de cyclus van het leven viert. Tijdens dit evenement op zaterdag 26 en zondag 27 oktober verandert de Groningse vesting in een magische wereld waarin van alles te beleven valt. Zo staan er overal kraampjes met herfstdecoratie opgesteld en worden er demonstraties en andere activiteiten georganiseerd. Leuk detail: wie verkleed komt, krijgt korting op de entreeprijs.

Herfstfair Dokkum

Op zondag 27 oktober strijkt een gezellige herfstfair neer bij vakantiepark De Schreiershoek in Dokkum. Zo'n 40 lokale ondernemers zijn op de fair te vinden: zij verkopen handgemaakte artikelen, mooie woonaccessoires en lekkere streekproducten. Ook aan de kleintjes is gedacht: zij vermaken zich onder andere op de springkussens en kunnen zich laten schminken. Een leuke dag voor jong en oud dus!

Foto: Adobe Stock

Rondom de Molen

Op zaterdag 16 november vindt de sfeervolle najaarfair Rondom de Molen plaats bij de Molen van Makkum in Beilen. Deze locatie is gedurende de fair prachtig versierd met betoverende lichtjes, kaarsen en vuurkorven. Geniet van de gezelligheid en struin langs de vele kraampjes die helemaal in herfst-, winter- en kerstsferen zijn. Tijdens de fair is de molen zelf ook geopend voor publiek; daar worden allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Uittips
  • Hoofdfoto: Stella Dekker Fotografie - Marketing Groningen