Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bezoek de Museumnacht van Groningen: een knallend cultuurfeest in Stad

Op zaterdagavond 21 september openen zeven musea in de Groninger binnenstad hun deuren tot na middernacht. Naast vele tentoonstellingen is er muziek, toneel, theater en dans. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan verrassende lezingen, workshops, rondleidingen en nog veel meer. 

Museumnacht

Divers programma

De Museumnacht is de afgelopen jaren een begrip geworden in Groningen. Deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid trekt jaarlijks een breed en internationaal publiek. Ook deze achtste editie van de Museumnacht belooft weer een feestje te worden, met behulp van een divers programma. Van "broescursussen" in de Groninger taal en workshops Waacking tot cabaret en bieryoga. En van Wordbites Silent Poetry Techno Aerobics, een verrassende combi van techno, woordkunst en aerobics, tot optredens van drag kings op historische schepen. Kortom: voor ieder wat wils.

De musea

Het Groninger Museum bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd tijdens de Groninger Museumnacht. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Draken en Demonen is er een drakendans en lopen er porseleinen figuren rond. Ook zijn er optredens van ZOZY en Lange Mannen Met Haast. Het Forum in Groningen heeft ook van alles voor je in petto: van muziek tot lezingen en van tentoonstellingen tot een pubquiz. In Museum Storyworld krijg je een kijkje achter de schermen bij de populaire Franse animatieserie Miraculous.

In de middeleeuwse panden van Museum aan de A maak je niet alleen kennis met Groninger geschiedenis, ook staat de avond bol van workshops, muziek, dans en toneel. Daarnaast varen, zoals ieder jaar, twee historische schepen heen en weer tussen Museum aan de A en het Groninger Museum. Aan boord is er muziek, spoken word en poëzie.

In het Universiteitsmuseum ontdek je verborgen schatten uit de collectie, luister je naar muziek, laat je je schminken, bezoek je een cabaretvoorstelling én leer je de beste foto's met je smartphone maken. Ook in de Synagoge in Groningen zijn er meerdere tentoonstellingen te bewonderen. Daarnaast kun je met een audiotour door het prachtige gebouw dwalen en is er livemuziek.

Muziekoptreden in de synagoge tijdens Museumnacht. Foto: Niels Knelis - Groninger Museumnacht

In Noorderlicht kun je mooie prijzen winnen tijdens de Drag Bingo. Bovendien is in samenwerking met Pride Photo de tentoonstelling Gender, Pride and Prejudice - A Love Letter to Queer Resilience te zien. Het is een mooi inkijkje in de kleurrijke, diverse en veelzijdige internationale LGBTQIA+ gemeenschap.

Tot slot is ook dit jaar GRID Grafisch Museum te gast in de Akerk, en dat betekent een bruisend gezamenlijk programma. Bij de Druktemaker, de mobiele museumdrukkerij van GRID, experimenteren bezoekers met drukinkt, papier, naald en draad. Daarnaast wordt er onder meer een graffitikunstwerk gemaakt, is er een tentoonstelling van studentencollectief Trypan Blue en zijn er verschillende verrassende optredens. In de Akerk vindt tussen 23:30 en 01:00 uur eveneens een gezamenlijke afsluiting van de Museumnacht plaats, met muziek en lekkere drankjes.

Regenboogroute

Bezoekers kunnen er dit jaar voor kiezen om de speciale Regenboog Route te volgen. Deze wandelroute loopt langs alle zeven musea. In de Synagoge Groningen is bijvoorbeeld een expositie over Jacob Israël de Haan te bewonderen, auteur van de eerste Nederlandse autobiografische homoseksuele roman, en in Studio Noorderlicht kunnen bezoekers deelnemen aan de Drag Bingo Show met Lola Lasagna.

Praktische informatie

Op de website van Groninger Museumnacht kun je terecht voor alle informatie omtrent het programma en de locaties. Het evenement vindt plaats op de avond van 21 september, tussen 19.00 en 01.00 uur. Let op: voor toegang tot de Museumnacht heb je wel een ticket nodig, deze kost €12,50 per persoon en is via de website te verkrijgen.

Uittips
  • Groninger Museumnacht
  • Groninger Museumnacht - Niels Knelis