Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: de Museumnacht in Friesland

Musea eens ná sluitingstijd bezoeken? Op zaterdag 28 september openen diverse Friese musea hun deuren voor de enige provinciale museumnacht van Nederland: Museumnacht FRL. Dit is er zoal te doen!  

Museumnacht

Friese Museumnacht

Eerder schreven we al over de Groningse Museumnacht, een evenement dat ieder jaar duizenden bezoekers naar de stad trekt. Nu vindt er ook een Friese variant plaats: Museumnacht FRL, de enige provinciale museumnacht van Nederland. Een primeurtje dus!

Op de nacht van zaterdag 28 september openen meer dan 25 musea door heel Friesland hun deuren voor het publiek. Denk bijvoorbeeld aan het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, het Jopie Huisman Musuem in Workum, de Tropische Kas in Beetsterzwaag of Natuurcentrum Ameland in Nes. Naast de bijzondere sfeer van een nachtelijk museumbezoek zal er in elk museum een uniek programma met muziek, workshops, performances, lezingen of verhalen zijn. Bekijk alle deelnemende locaties en activiteiten op de website van Museumnacht FRL; tickets zijn verkrijgbaar via de musea zelf.

Een tuin tegen de tijd

Tijdens de Museumnacht FRL staat onder andere in het Fries Museum in Leeuwarden het thema Een tuin tegen de tijd, naar het boek van schrijfster en criticus Olivia Laing, centraal. In haar boek presenteert zij verschillende interpretaties van de tuin: van een veilige haven tot een plek van rebellie. Een plek om tijdelijk te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven tot een plek van verzet en aanzet tot nieuwe manieren van samenleven. In een tuin kan de tijd stilstaan, maar deze plekken dragen ook een belofte in zich: een investering in de toekomst, door zorg, aandacht en tijd – wie zaait, zal oogsten.

Volgens Laing is de tuin voor sommigen een privilege, voor anderen een noodzaak. Een plek voor dromen en waar flink geëxperimenteerd wordt. Daarom raakt de tentoonstelling aan thema’s als stedelijke vergroening, klimaatverandering, seizoenen, vreemde en inheemse, gewenste en ongewenste planten en bloemen. De tentoongestelde kunstwerken tijdens de Museumnacht verbeelden elk op hun eigen wijze het idee van een tuin en tijdsbeleving: over het verleden, heden en de toekomst van ons buitenleven.

Daarnaast kun tijdens de Museumnacht de nieuwe spraakmakende tentoonstelling Ja, ik wil! in het Fries Museum bekijken. Zo kun je dus gewoon 's nachts de trouwjurk van Koningin Máxima bewonderen!

Benieuwd naar alle andere activiteiten en deelnemende locaties? Ga dan naar de website van Museumnacht FRL.

Cultuur
  • Fries Museum
  • Adobe Stock