Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze 5 spraakmakende tentoonstellingen moet je gezien hebben

Ga cultuur snuiven en laat je inspireren: deze tentoonstellingen, die nu in Noord-Nederland te zien zijn, zijn het bezoeken waard. Van een expositie met dé trouwjurk van Máxima tot eentje met werken van Van Gogh: dit is er nu zoal te zien. 

Tentoonstellingen

Ja, ik wil!

Een van de tentoonstellingen die je gezien moet hebben, is de nieuwe Ja, ik wil! Dit najaar brengt namelijk het Fries Museum in Leeuwarden voor het eerst een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische als hedendaagse jurken. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18de eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de typisch witte bruidsjurk vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? In Ja, ik wil! zijn ook veel bekende trouwjurken te zien, waaronder die van Koningin Máxima waarin ze in 2002 het ja-woord aan Koning Willem-Alexander gaf.

Foto: Drents Museum

Dacia

De komende maanden presenteert het Drents Museum in Assen de grote archeologietentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver. Meer dan 50 goud- en zilverschatten uit Roemenië, van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus, zijn nu te zien in de Drentse hoofdstad. Met deze nieuwe tentoonstelling vertelt het Drents Museum het verhaal van de Daciërs, een van de vergeten volkeren uit de wereldgeschiedenis. Hun identiteit en de indrukwekkende goud- en zilverschatten die zij verzamelden staan in de nieuwe tentoonstelling centraal. Dacia is te zien tot en met zondag 26 januari 2025.

Foto: Groninger Museum

Hoe Van Gogh naar Groningen kwam

Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum een van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh ooit te zien was. Daarom vertelt het museum nu met de nieuwe tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van een groep eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 bijzondere kunst naar het noorden brachten. Deze nieuwe expositie laat bezoekers zien dat het een spannende en allesbepalende tijd was waarin veel gebeurde; een must-see voor alle liefhebbers van kunst, cultuur en historie. Hoe Van Gogh naar Groningen kwam is te bewonderen van zaterdag 30 november tot en met maandag 5 mei 2025.

Foto: Keramiekmuseum Princessehof

Wu Zetian

Het Nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden komt met een primeur: vanaf oktober presenteert het museum een tentoonstelling over Wu Zetian, de enige keizerin in de Chinese geschiedenis. Het Princessehof zal als eerste museum in Europa haar bijzondere verhaal weer tot leven brengen; een verhaal dat na dertien eeuwen nog steeds springlevend is en waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen. Aan de hand van de mooiste voorwerpen van keramiek wordt het bijzondere leven van de keizerin uitgebeeld. Wu Zetian is van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 25 mei 2025 te bezoeken.

Foto: Mark Boyd - Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year

De internationale foto-expositie Wildlife Photographer of the Year met ‘s werelds beste natuurfoto’s is neergestreken in het Forum in Groningen-stad! In deze rondreizende tentoonstelling zijn ruim 100 foto's en video's te bewonderen die de diversiteit op onze aarde laten zien. De foto's zijn geselecteerd uit 50.000 inzendingen van de Wildlife Photographer of the Year-competitie: de meest prestigieuze wedstrijd in de natuurfotografie, jaarlijks georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. De spraakmakende fototentoonstelling in het Forum is nog tot en met zondag 3 november te zien.

Uittips
  • Hoofdfoto: Marketing Groningen