Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Prachtige natuurbeelden en muziek van Ede Staal in de nieuwe documentaire 'Hear my song'

Een kijktip van de redactie: komende zondag is er een prachtige natuurdocumentaire te zien op RTV Noord, met daarin muziek van de Groningse zanger Ede Staal. Dat wordt genieten met een hoofdletter G. 

Hear my song

De veldleeuwerik

Wat heeft de veldleeuwerik, de "zangkunstenaar" van het boerenland, nodig om te kunnen overleven? Dat is het thema van de nieuwe documentaire Hear my song die op zondag 29 september wordt uitgezonden bij RTV Noord.

Het wordt deze vogel, die in het noorden nu nog veelvuldig voorkomt, steeds lastiger gemaakt om zijn jongen levend de wereld in te krijgen. De veldleeuwerik bouwt zijn nest het liefst als een holletje in het grasland. Daar heeft hij zo’n zes tot zeven weken nodig tot de jongen het nest kunnen verlaten. Maar het gras wordt tegenwoordig steeds sneller en eerder gemaaid om zoveel mogelijk voer voor de koeien – en daarmee goedkope liters melk – te produceren. En zo wordt het voortbestaan van de veldleeuwerik bepaald door allerlei economische factoren.

Een beeld uit de documentaire 'Hear my song'

Ede Staal

In Hear my song zien we de veldleeuwerik in volle glorie zingen in zijn vlucht, broeden en jongen voeren met dank aan de bijzondere beelden van natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij, bekend van eerdere natuurdocu's WAD en Grutto! Bij de mooie natuurbeelden klinkt de muziek van de Groninger zanger Ede Staal. Hij geeft met zijn Engelstalige en een aantal minder bekende nummers de vogel een stem.

In de documentaire gaat regisseur Anne van Slageren met Henk Jan Ottens van het kenniscentrum Akkervogels het veld in, hij leert ons al zoekende de vogel beter kennen. Ottens gaat vervolgens in gesprek met boer Jan Pieter van Tilburg in Hellum die de vogel op zijn land een kans wil geven. Wat is daar voor nodig en is dat haalbaar? Terwijl de veldleeuwerik afhankelijk is van wat wij mensen doen zingt hij zijn lied, zolang het nog kan.

Hear my song is zondagavond 29 september om 18.30 uur te zien bij RTV Noord en wordt daarna ieder uur herhaald.

Natuur
  • Stichting Beeldlijn
  • Adobe Stock