Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op de pedalen: 3x inspirerende fietsroutes in Friesland

Het lekkere nazomerweer leent zich er uitstekend voor: uitwaaien tijdens een lange fietstocht. Deze drie routes brengen je door adembenemende landschappen, langs historische hotspots en Friese wateren. Zet de fiets maar vast klaar! 

Fietsroutes

Ruimte in Friesland

Idyllische meertjes, slaperige dorpjes en adembenemende landschappen. Je komt het allemaal tegen tijdens de fietsroute 'Ruimte in Waterland van Friesland'. Deze meer dan 200 kilometer lange tocht voert langs twee Friese Meren, door de bossen van Gaasterland, naar de IJsselmeerkust en de Greidhoek.

Onderweg kom je langs mooie bezienswaardigden, maar je vindt er ook vooral veel ruimte. Letterlijk, maar ook in je hoofd, is de bedoeling, bijvoorbeeld om inspiratie op te doen, je te bezinnen of door op een andere manier naar de omgeving te kijken. ‘Kom tot bedaren en laat je zorgen varen,’ is dan ook het motto van deze fietstocht. De gedichten die, speciaal voor de route, bij elk “ruimtepunt” gemaakt zijn, helpen daarbij. Op de website van VVV Waterland van Friesland staat de volledige route beschreven.

De historie van de palinghandel

Krakende schepen en water vol vis: in Heeg, Gaastmeer en Workum floreerde twee eeuwen lang de handel in paling. De gevangen “iel” werd in grote aken levend en wel naar Londen verscheept, om daar vervolgens te worden verkocht. VVV Waterland van Friesland zette de fietstocht 'Langs de historie van de palinghandel' van 35 kilometer uit waarmee je zelf deze bijzondere geschiedenis ontdekt.

Heeg vormt het beginpunt van de route. Door het dorp van klinkerstraatjes en kerktorens stroomt een labyrint van vaarten, kanalen en slootjes, en in het zuiden ligt het uitgestrekte Heegermeer. Een prachtige route brengt je daarna naar Elfstedenstad Workum, waar vroeger houten schepen voor de visserij werden gebouwd. Na enkele stops rijd je door naar klein Gaastmeer, waar je bij een klein haventje nog even afstapt om te zien waar vanaf 1900 de paling werd verhandeld. De volledige route vind je op de website van Visit Friesland.

Op tour langs de Zuiderzee

De speciale thematour 'Zuiderzee' staat voor eindeloze tochten op de grens van water en land. Een parelsnoer van monumentale stadjes herinnert je onderweg aan de gloriedagen van samenwerkingsverband De Hanze en de Gouden Eeuw. Het landschap van dijken, vogelrijke meren, moerassen en weilanden zit vol verhalen; verhalen die één ding met elkaar gemeen hebben: de invloed van de Zuiderzee. Onderweg ontdek je prachtige plaatsen als Hindeloopen en Stavoren en geniet je van het landschap.

De tour bestaat uit twee verschillende routes rondom de Zuiderzee: de Oudelandroute van maar liefst 450 kilometer en de Nieuwelandroute van 190 kilometer. Flinke trajecten dus, maar je kunt ze gelukkig in etappes afleggen. Je fietst de route met behulp van de fietsgids van Uitgeverij Buijten & Schippheijn.

Routes
  • Marloes de Moor, Ankie Lok, Jolanda de Kruyf
  • Adobe Stock