Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Helemaal tot rust komen: ontdek deze stiltegebieden in Groningen

Stilte is een kenmerkend onderdeel van de provincie Groningen. Omwille van de gezondheid van mens, dier en natuur heeft de provincie drie stiltegebieden aangewezen: bij het Lauwersmeer, delen van het Eems-Dollardgebied en langs stukken van de oevers van het Schildmeer. Daar heb je geen last van drukke wegen of andere geluidsoverlast en kun je helemaal tot rust komen tijdens een wandeling of fietstocht.

Stiltegebieden

Het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een ware oase voor vogels. Deze wildernis, op de grens van Groningen en Friesland, bestaat uit water, eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden. Er broeden ruim 100 vogelsoorten en elk jaar overwinteren er tienduizenden ganzen. Ook leven er Schotse hooglanders, konikpaarden en een groot aantal vossen. Het hele jaar is het er dus een drukte van jewelste – op het vlak van natuur, dan. Want voor de mens is het hier een en al rust.

Het Lauwersmeer ligt aan de Waddenzee, dus lekker uitwaaien kan hier sowieso. Daarnaast vind je er uitgebreide wandel- en fietsroutes en speciale hemelplatforms; overdag spot je vogels en geniet je van het uitzicht over het gebied, en 's avonds heb je er een adembenemend zicht op de sterrenhemel. Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een Dark Sky Park, wat betekent dat het er écht donker is, de duisternis behouden blijft en dat bezoekers 's nachts welkom zijn om deze duisternis te beleven.

De Eems-Dollard

Nederland telt slechts twee estuaria, waarvan de Eems-Dollard er één is. Estuaria zijn plekken waar zoet rivierwater geleidelijk overgaat in het zoute water van de zee, waardoor brak water ontstaat: water dat minder zout is dan zeewater. Om die reden vormt de Eems-Dollard een gebied met unieke omstandigheden voor planten en dieren. Zeehonden komen hier in grote aantallen voor, en vissen zoals de fint en vogels zoals de kluut voelen zich hier van oorsprong goed thuis.

De toestand van de natuur in het Eems-Dollardgebied is de laatste jaren sterk verslechterd, wat bijvoorbeeld te zien is aan de troebelheid van het water. Er zijn dan ook allerlei projecten gaande om het natuurgebied te versterken. Desondanks maakt ook de Eems-Dollard deel uit van de stiltegebieden en kun je hier nog steeds van rust en ruimte genieten.

Het Knuppelpad. Foto: Ontdek Midden-Groningen

Het Schildmeer

Natuurgebied 't Roegwold en het Schildmeer liggen aan de oevers van het gelijknamige meer. Hier wordt oude natuur aangevuld door nieuwe natuur, en de landbouwakkers tussen de bestaande natuur worden opnieuw ingericht. Je treft er een afwisseling van graslanden, moerassen, open water, ruige natuur en weidse uitzichten. En vooral: rust. De grootste herriemakers hier zijn alleen de Herefordkoeien, Groninger blaarkoppen en schapen die het gebied permanent bewonen—niet voor niets is deze omgeving onderdeel van de stiltegebieden.

Een bekende wandelroute in dit gebied is het Knuppelpad: een vlonderpad dwars over het water. Ook fietsers en zelfs ruiters zijn welkom op het uitgebreide netwerk van recreatieroutes. Geniet hier volop van het uitzicht, dat elk seizoen weer anders is.

Natuur
  • Provincie Groningen, Staatsbosbeheer, Groninger Landschap
  • Adobe Stock