Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Goed nieuws voor Stadjers: Groningen in top 20 beste steden

Elke twee jaar brengt onderzoeksbureau Goudappel een ranglijst naar buiten met de meest vitale centrumgebieden van Nederland. Ten opzichte van de vorige lijst is Groningen een plek omhoog gegaan: naar plaats 12. En dat verbaast ons niets, want Groningen is natuurlijk een heerlijke stad - om in te wonen én om in te winkelen!

Groningen

Goudappel

Voor de ranglijst van meest vitale centrumgebieden baseerde Goudappel het onderzoek op zo'n 25 indicatoren. Er werd in het algemeen gekeken naar economische vitaliteit: hoe is het voorzieningenaanbod, de ruimtelijke kwaliteit, de demografie en de bereikbaarheid? Is er weinig leegstand, zijn er milieuzones, is het er veilig en zijn centra compact ingericht? Kortom: het bureau keek naar hoe fijn is het om te wonen of winkelen in een centrumgebied.

Wat opvalt is dat veel binnensteden bezig zijn geweest met het toevoegen van groen in het straatbeeld; dat maakt een centrum niet alleen gezelliger, maar zorgt ook voor verkoeling in de zomers. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de digitale vindbaarheid van voorzieningen in centrumgebieden. Nieuw in Goudappels onderzoek van dit jaar was het tellen van het aantal bankjes in de winkelstraat, want ook dat zegt iets over de vitaliteit van een stad.

Oude Kijk in 't Jatstraat. Foto: Marketing Groningen - Stella Dekker Fotografie

Groningen

Utrecht, Amsterdam en Den Haag scoorden het hoogst in de ranglijst van meest vitale centrumgebieden, maar Groningen heeft ook een mooi ereplekje bemachtigd: op plaats 12. Hoewel Groningen wat slechter scoorde op bereikbaarheid, werd de stad wel heel hoog beoordeeld op de categorieën voorzieningenaanbod, ruimtelijke kwaliteit en demografie. Het enige waar Stad echt slecht op scoorde? De parkeertarieven.

Wat betreft het winkelaanbod en de inrichting van de winkelstraat hoort het centrum van Groningen bij de beste twintig van Nederland. En dat merken we: het is heerlijk om er te shoppen. Niet alleen de winkelstraten zijn sfeervol en knus, er is ook veel diversiteit in het winkelaanbod. Je vindt er niet alleen grote ketens, maar ook kleine boetiekjes en veel horecagelegenheden. Volgens Goudappel haalt Groningen er veel voordeel uit dat het in de omtrek een van de weinige plekken is om te winkelen, want er is weinig concurrentie.

Leeuwarden. Foto: Adobe Stock

Leeuwarden

Ook Leeuwarden verdient wat aandacht, want de hoofdstad van Friesland steeg maar liefst vijf plekken in de ranglijst van Goudappel: van plek 23 naar 18. Dit kwam vooral door een flinke daling in de leegstand, maar ook de prima autobereikbaarheid en gunstige parkeertarieven speelden een rol. Leeuwarden is natuurlijk een heerlijke stad: het is niet té groot, maar kent wel genoeg winkelaanbod, leuke terrassen, prachtige musea en een fijn park. Ook het stadsaanzicht is pittoresk, met de grachten en oude panden.

Cultuur
  • Goudappel, Groninger Internet Courant, Groningen Nieuws
  • Hoofdfoto: Marketing Groningen - Stella Dekker