Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de mooiste wandelroutes over plankenpaden

Het heeft altijd iets avontuurlijks: een wandeling over een plankenpad. Soms is het net even krap als je tegenliggers tegenkomt of moet je over een kapotte plank stappen. Misschien spot je wel een wild dier, of zie je iets bewegen in het water. Maar één ding is zeker: deze plankenpaden in Drenthe, Friesland en Groningen zijn absoluut een bezoek waard. 

wandelroutes plankenpaden

Dwingelderveld

Deze wandelroute brengt je over het Dwingelderveld, waar je eigenlijk alles vindt dat kenmerkend is voor Drenthe: bossen, heidevelden, esdorpen en grafheuvels. Boswandeling Spier komt niet langs één, ook niet langs twee, maar langs wel drie lange plankenpaden. Dwars door moerassen, of langs de heidevelden. Het is wel een populaire wandelroute, dus als je van rust houdt kun je misschien beter vroeg in de ochtend aan deze wandeling beginnen – of een keer doordeweeks gaan. De route is 5,5 kilometer lang en begint bij Natuurpoort Spier.

Wallebos

Hoewel je normaal bij Friesland aan uitgestrekte weilanden, akkers en meren denkt, is de natuur rondom Beetsterzwaag heel anders. Hier vind je eeuwenoude bossen, statige landgoederen en fraaie tuinen. Deze natuur is ooit gecreëerd door de Friese landadel. Hier loop je over de smalle paadjes van het Wallebos, en natuurlijk over een vlonderpad wanneer je het ven oversteekt. Overigens loop je er ook langs oude huizen, singels en waterkeringen. De route is ongeveer 5 kilometer lang en wordt aangegeven door paaltjes met witte koppen. Je start bij de Notariskoepel, achter het gemeentehuis van Beetsterzwaag.

Lettelberterpetten

Deze wandelroute door de Lettelberterpetten bij Lettelbert – dat kost even moeite om uit te spreken – is nog vrij onontdekt. Met deze wandeling rondom een moerasbos heb je volop kans om vogels te spotten. Misschien kom je er zelfs wel wilde dieren tegen! Zeker als je houdt van een rustige wandeling is dit dus een heerlijke route. De route brengt je uiteraard ook over plankenpaden, die je (hopelijk) droog over de petgaten van het gebied brengen. De route start bij de parkeerplaats van boerderij Hooilanden in Lettelbert en is ongeveer 2,5 kilometer lang.

Routes
  • Waanzinnige Wereld, Wandel, Staatsbosbeheer
  • Adobe Stock