Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De muggenradar kleurt dit weekend knalrood: 7 tips om muggen uit huis te weren

Jeuk en slapeloze nachten liggen op de loer: de muggenradar kleurt de komende dagen rood en voorspelt dus een kleine plaag in Nederland. Wat kun je doen om het muggenoverlast te beperken? Noorderland heeft de beste tips voor je op een rij gezet.

Muggen

1. Gebruik lavendel

De meeste mensen kennen citronellakaarsen wel. Muggen houden namelijk niet van de geur van citroen, maar wist je dat lavendel ook afschrikwekkend kan werken? Steek daarom een lavendelkaars aan of zet een lavendelplantje naast je bed. Beide verspreiden een heerlijke geur, zien er leuk uit én houden dus muggen op afstand.

2. Draag lichte kleuren

Uit onderzoek blijkt dat donkere kleuren meer muggen aantrekken omdat deze warmte beter vasthouden. Vermijd dus donkere lakens en een zwarte pyjama: kleed en hul je vooral in lichte kleuren. Dat is ook gelijk een stuk koeler. Win-win!

3. Vermijd het water

Muggen leggen hun eitjes in water en zijn daarom continu op zoek naar waterrijke plekken. Wil je niet gestoken worden, dan is het dus belangrijk om uit de buurt te blijven van het water. Verkoeling zoeken in het zwembad of bij een meer is uiteraard heerlijk, maar de muggen krijg je er gratis bij.

Foto: Adobe Stock

4. Zet de ventilator aan

Een ideaal hulpmiddel op snikhete dagen: de ventilator. Niet alleen zorgt deze voor een verkoelende bries, ook muggen houden er niet van. Muggen zijn geen goede vliegers en kunnen moeilijk hun richting bepalen, dus een constante en sterke windvlaag maakt het lastig voor ze om bij jou in de buurt te komen. Richt de ventilator echter niet alleen op jou, maar ook op de grond. Muggen proberen namelijk dicht bij de grond te vliegen om zo minder wind te vangen.

5. Laat alcohol links liggen

Heerlijk, op een warme zomeravond een wijntje drinken in de tuin! Toch kun je dat beter niet doen: alcohol werkt namelijk als een magneet voor muggen. Dat ligt waarschijnlijk aan de geur die je verspreidt wanneer je alcohol drinkt. Laat het glas dus even staan.

Foto: Adobe Stock

6. Spray jezelf in

Er bestaan tegenwoordig veel handige sprays en crèmes die muggen meer op afstand houden. Op warme dagen is het dus niet alleen verstandig om jezelf met zonnebrandcrème in te smeren, maar ook om anti-muggenspray of -crème te gebruiken.

7. Maak je huis mugbestendig

Zorg ervoor dat je huis – en vooral de slaapkamer – bestendig is tegen muggen. Gebruik dus horren in huis zodat er wel frisse lucht binnenkomt, maar muggen juist buiten blijven. Hang daarnaast een klamboe boven je bed op. Een goede klamboe waarvan de gaten klein genoeg zijn, zorgt ervoor dat de muggen geen kans maken om in jouw buurt te komen terwijl je slaapt.

Huis en tuin
  • Tips & Weetjes
  • Adobe Stock