Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de handigste huishoudtips uit grootmoeders tijd

Last van hardnekkige vlekken, moet je bestek nodig opgepoetst worden, of staan je bloemen er maar zielig bij? Grootmoeder weet raad! De redactie van Noorderland zette zeven handige huishoudtips voor je op een rij, zoals oma ze ook zou adviseren. 

huishoudtips

1. Bloemen in heet water

Heb je een mooie bos verse bloemen in huis gehaald, maar beginnen ze slap te hangen? Om de bloemen weer tot leven te wekken, zet je ze in heet water. Laat ze staan tot het water is afgekoeld. Tegen de tijd dat het water koel is, zijn de bloemen opgefrist. Snijd vervolgens het einde van de stelen af en zet de bloemen weer, als normaal, in koud water.

2. Verwijder kledingvlekken met citroen

Bij hardnekkige vlekken is citroensap echt een uitkomst. Meng citroensap met wat zout totdat het een soort pasta is, breng het aan op de vlek en laat het een half uur intrekken. Zorg dat je de pasta goed in de vlek wrijft, zodat de vezels van het kledingstuk het op kunnen nemen. Is de vlek rood? Maak de vlek dan eerst nat met wat koud water voordat je er de citroenpasta op aanbrengt. Spoel de vlek vervolgens af met warm water en was daarna de kleding op de gebruikelijke manier in de wasmachine. Deze manier van reinigen is veilig te gebruiken, ook op delicate of vintage stoffen – gebruik dan wel alleen citroensap, zonder het zout.

3. Verwijder plak met olie

Stickers onder het servies, teer onder de schoenen of plakkerige oppervlakken in huis? Gelukkig kun je dit volgens grootmoeder makkelijk verwijderen met een beetje olie. Doe wat olijfolie op een zachte doek en wrijf dit over het plakkerige oppervlak. Je zult zien dat de oppervlakte in een mum van tijd weer plakvrij is. Neem het nog even af met wat schoonmaakmiddel, en het is weer helemaal schoon.

4. Gebruik zeep op brandvlekken

Maak je geen zorgen: je pan is niet verpest zodra er allemaal aangekoekt vuil aan de bodem vastgeplakt zit. Oma weet wel raad! Vul de pan met heet water en een paar druppels afwasmiddel, breng het aan de kook en gebruik vervolgens een spatel om voorzichtig de aangebrande stukjes te verwijderen wanneer ze zacht worden.

5. Dood onkruid met kokend water

Een grote ergernis in de tuin is onkruid. Dit gewas groeit als kool tussen de tegels. Een effectieve en simpele schoonmaaktip is om kokend water over het onkruid te gooien om het te doden. Zo hoef je ook geen gif te gebruiken, wat weer een stukje beter is voor de natuur. Extra tip: voeg een eetlepel zout aan het kokende water toe om deze methode nog effectiever te maken.

6. Poets zilver met tandpasta

Kan je zilverwerk een poetsbeurt gebruiken? Zeker als je in tijdnood zit – bijvoorbeeld omdat je vrienden hebt uitgenodigd voor een diner bij je thuis – is tandpasta een vlugge uitkomst. Wrijf wat tandpasta met een zachte doek op je zilverwerk, spoel het zilver af en droog het na. Zo ben je helemaal kaar voor dat diner.

7. Poets koper met ketchup

Net zoals we zilverwaar kunnen oppoetsen met tandpasta, kun je koper weer laten glimmen met behulp van ketchup. Ja, heus! Grootmoeders tip: leg een klodder ketchup op een doek, strooi er zout bovenop en wrijf het mengsel op je koperen pot of mokken. De roodbruine koperen kleur zal weer tevoorschijn komen en je koperwaar lijkt weer als nieuw.

Huis en tuin
  • Tips en weetjes
  • Adobe Stock