Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker nazomeren: 5 tips voor het barbecueën

De herfst nadert, maar gelukkig hebben we nog wat mooie nazomerdagen in het vooruitzicht. Geniet van de laatste warme avonden en steek de barbecue maar aan! De redactie van Noorderland zette vijf tips voor je op een rij, om het meest uit je avondje grillen te halen. 

barbecueën

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! De meest voor de hand liggende stap is natuurlijk dat je genoeg eten in huis haalt: niet alleen producten voor op de grill, maar ook een stokbroodje en salades mogen niet ontbreken. Smeer het barbecuerooster van tevoren goed in met plantaardige olie, zodat vlees, vis en groenten minder snel aanbranden of blijven plakken. Als je gespiest vlees gaat grillen, zorg er dan voor dat je platte spiesen gebruikt; bij ronde spiesen kan het vlees namelijk meedraaien wanneer je de spiesen omdraait.

2. Zorg voor veiligheid

Zorg er altijd voor dat je veilig gaat grillen. Check je barbecuestel: is het nog veilig, staat het stevig en stabiel? Als je de barbecue op het gras neerzet, maak het gras dan van tevoren nat met een emmer water om schroeiplekken te voorkomen. Gebruik daarnaast liever geen middelen zoals spiritus of benzine om het vuur van de barbecue aan te wakkeren; daardoor ontstaan jaarlijks veel ongelukken.

Vul van tevoren ook een emmer en houd deze in de buurt van de barbecue voor het geval er iets misgaat. Laat de brandende barbecue nooit onbemand achter, en draag een schort en hittebestendige handschoenen ter bescherming. Gebruik daarnaast goed gereedschap, zoals een vleestang of -vork.

3. De juiste temperaturen

Pas als de barbecue goed heet is, kun je beginnen met grillen: steek de barbecue dus minstens een half uur voordat je wilt gaan grillen aan. Wanneer je dan het vlees op de barbecue hebt liggen, kan het nog weleens gokken zijn of het wel gaar is of niet. Werken met een thermometer is dan handig, want met het meten van kerntemperaturen weet je zeker of iets gaar is. Zo moet medium rare rundvlees bijvoorbeeld een kerntemperatuur hebben van 55 tot 58 graden, en moeten veel soorten varkensvlees een temperatuur van 70 graden of hoger bereiken.

4. Neem de tijd

Voor barbecueën heb je een hoop geduld nodig. Soms ligt vlees lang op de grill voordat het goed gaar is, en je moet erbij blijven staan om het regelmatig om te draaien. Begin daarom niet met grillen als de magen al beginnen te rommelen, maar een paar uur van tevoren. Maak er vooral ook een feestje van: zet een zomers muziekje op, zorgt dat je goed gezelschap hebt om de tijd mee weg te kletsen en geniet nog volop van de laatste warme zonnestralen van het jaar.

5. Schoonmaken

Als het eten op is, komt het minst leuke deel van barbecueën: schoonmaken. Begin vooral met schoonmaken wanneer het rooster nog warm is, want dan gaat het een stuk makkelijker. Wrijf eerst over de spijlen van het rooster met een halve citroen; daarmee haal je de ergste viezigheid weg. Deze methode kun je overigens ook tussen het grillen door gebruiken, als je wilt voorkomen dat smaken en marinades blijven hangen. Ben je klaar met de citroen, dan gebruik je een staalborstel om alles schoon te maken.

Culinair
  • Libelle, BBQ Helden
  • Adobe Stock