Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 tips voor een gezonde tuin terwijl je op vakantie bent

Zo krijgen je planten water wanneer je van huis bent. 

Tuin vakantie

Wie planten heeft in de tuin, op het balkon of in huis kent het wel: stress wanneer je op vakantie gaat. Hoe voorkom je immers dat de planten dood gaan wanneer je ze een tijdje geen water kunt geven? Noorderland heeft daarom wat tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat je planten geen dorst krijgen. Zo kun je dus met een gerust hart op vakantie.

1. Druppelslang

Een druppelslang is een goede manier om je planten water te geven zonder dat je daar zelf bij bent. Door middel van een sensor wordt er gemeten of je planten water nodig hebben. Hierdoor krijgen je planten pas water als ze echt droog staan. Dit systeem is ideaal voor zowel kleine als grote tuinen en zorgt ervoor dat er geen water verspild wordt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over overbewatering, want de sensor doet al het werk voor je.

2. Touw

Wist je dat planten zelf water kunnen opzuigen? Zet een emmer of pan met water naast je planten en stop touwtjes (met natuurlijke vezels) in het water. Duw het uiteinde van het touw in de grond. Je plant kan nu zelf het water opzuigen. Ideaal! Deze methode werkt zowel bij kamerplanten als bij kleine buitenplanten. Let op: zorg wel dat je de emmer of pan van tevoren met voldoende water vult.

3. Waterpomp

Een waterpomp voor planten kan een uitkomst bieden als je veel planten hebt die in een pot zitten. Hang een waterpomp aan een emmer met water en hang de puntjes in de potten. Door de waterpomp krijgen de planten zelf water en drogen ze niet uit. Met de waterpomp kun je zelf bepalen hoeveel water je wilt geven. Handig voor grote verzamelingen potplanten of voor planten die extra aandacht nodig hebben. Bovendien kun je met een timer instellen wanneer de pomp aan en uit moet gaan, zodat je nog meer controle hebt.

4. Lege frisdrankflessen

Dit trucje is snel, gemakkelijk gemaakt en helpt de planten enorm. Wat je doet: spoel een aantal flessen frisdrank helemaal schoon en boor een gaatje in de dop. Vul de flessen met water en zet ze op de kop in een kuiltje in de plantenbak. Hierdoor lopen ze langzaam leeg en blijven je planten in de tuin mooi groen tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat de flessen goed schoon zijn, zodat er geen resten achterblijven die de planten kunnen schaden.

5. Schakel hulp in

Als laatste, en misschien wel de meest betrouwbare optie: vraag een vriend of buur om je planten water te geven. Laat ze precies weten hoeveel en hoe vaak je planten water nodig hebben, en maak eventueel een overzichtje op papier. Vergeet ze bij terugkomst natuurlijk niet te bedanken voor hun hulp! Geef bijvoorbeeld de zomereditie van Noorderland cadeau ;-)

Huis en tuin
  • Tips en Weetjes
  • Adobe Stock